Zonnepark en vernieuwde biomassa-energiecentrale Twence geopend

Boost voor duurzame energievoorziening in de regio

Met de spreekwoordelijke ‘druk op de knop’ openden Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme en directeur Marc Kapteijn van Twence vanmiddag het grootste zonnepark van de regio én de compleet vernieuwde biomassa-energiecentrale van Twence. De investering van ongeveer € 50 miljoen in deze twee omvangrijke projecten vormt een forse impuls voor de productie van duurzame energie in de regio.

De biomassa-energiecentrale en het zonnepark produceren samen genoeg elektriciteit voor bijna 38.000 huishoudens. De hoeveelheid duurzame stoom en warmte die de biomassa-energiecentrale daarnaast ook nog produceert, is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 27.000 huishoudens.

‘Versneld verduurzamen vraag om grootschalige oplossingen op het gebied van duurzame energievoorziening en grondstoffenterugwinning’ aldus Twence directeur Marc Kapteijn. ‘Voor het bedrijfsleven is een belangrijke rol weggelegd. Voor afvalenergiebedrijven ligt hier zelfs een pioniersrol, want het schijnbare einde van de keten biedt veel kansen om meer circulariteit te bewerkstelligen. Ik ben trots op wat we hier samen met vele anderen bij Twence hebben kunnen realiseren. Met gezamenlijke inspanning kunnen we een circulaire en duurzame economie echt mogelijk maken.’

Zonnepark Boeldershoek-West
Het grootste zonnepark van Twente ligt net buiten de hekken van het Twence-hoofdterrein, ingeklemd tussen bedrijventerrein Twentekanaal (Hengelo) en de A35. Het heeft een totale omvang van 20 hectare, ongeveer 34 voetbalvelden. Het park voorziet in het elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.500 huishoudens. Deze elektriciteit wordt geproduceerd met bijna 61.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 17,5 MWp.

Vernieuwde biomassa-energiecentrale
De opdracht om de biomassa-energiecentrale uit 2007 toekomst ’proof’ te maken, resulteerde in een volledig gemoderniseerde centrale en een verdrievoudiging van de duurzame energieproductie. Alleen al door de groene warmte uit deze centrale kan tot 2030 jaarlijks het gebruik van ruim 39 miljoen m3aardgas worden bespaard. De warmte gaat naar de stadsverwarming in Enschede. Er wordt ook gekeken naar levering aan Grolsch en Vredestein.

Meer over Twence
Twence produceert grondstoffen en energie uit afvalstromen, biomassa en de zon. Wij brengen grondstoffen terug in de kringloop en leveren duurzame energie: in 2017 werd hiermee het verbruik van 185.000 miljoen m3 aardgasvermeden.

Twence is van en voor Twente. Twence heeft 15 gemeentelijke aandeelhouders en is sterk verankerd in Twente. Met een omzet van 100 miljoen euro en met zo’n 240 medewerkers in dienst, is Twence een belangrijke werkgever en economische motor in de regio.