Afval loont opent filiaal in Noordwijk

Op 21 januari a.s. opent Afval loont, de innovatieve inzamelmethode voor gescheiden huishoudelijk afval, een filiaal in de gemeente Noordwijk. Inwoners en maatschappelijke instanties kunnen vanaf dan geld verdienen met hun afval. Het filiaal wordt gevestigd aan de Stakman Bossestraat 65 in Noordwijk.

Eerder in 2016 besloot de gemeenteraad van Noordwijk om een filiaal van Afval loont aan de huidige wijze van de afvalinzameling toe te voegen. De samenwerking is inmiddels beklonken en eind deze maand is de opening van het eerste filiaal in de gemeente. Het filiaal komt in de oude gymzaal aan de Stakman Bossestraat, in de wijk Boerenburg.

Geld voor je afval
Bij Afval loont kunnen inwoners, maar ook verenigingen, scholen en andere maatschappelijke instanties hun huishoudelijk afval gescheiden inleveren in ruil voor geld. Denk aan oud papier, kunststof, textiel, frituurvet en kleine elektrische apparaten. Wanneer er € 10,- is gespaard, wordt het uitgekeerd aan het door de spaarder zelf opgegeven doel. Zo kan men samen sparen voor bijvoorbeeld een goed doel, vereniging, kerk of het eigen gezin. Initiatiefnemer van Afval loont Jørgen van Rijn: “Iedereen heeft elke dag afval en zo is iedereen in staat om elke dag te sparen. Samen sparen voor een doel is nog leuker!” “Meedoen met Afval loont is goed voor het milieu”, gaat Van Rijn verder. “Al het ingeleverde afval wordt hergebruikt of gerecycled. De missie van Afval loont is dan ook ‘Samen sparen we de natuur’.”

Social enterprise
Afval loont is een sociale onderneming die impact op zowel ‘people’ als ‘planet’ realiseert. Onderdeel van haar missie ‘Samen sparen we de natuur’ is om medewerkers in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit levert werkgelegenheid op. Daarnaast maakt ze mensen bewust van de waarde van afval.

Opening met gebak
De feestelijke opening van het filiaal staat gepland op zaterdag 21 januari om 10:00 uur. Er staat dan koffie en thee met wat lekkers klaar. De openingstijden van het filiaal van Afval loont in Noordwijk worden ma-vr 9-17u en za 10-15u.