Vakbeurs Recycling: Is chemisch recycling de oplossing voor het kunststofafvalprobleem?

Milieuvervuiling door plastic is een van de grootste problemen van onze tijd. Het zou beter zijn voor het milieu als we minder plastic zouden gebruiken of, als dat niet kan, meer hergebruiken. De ambities van het Plastic Pact zijn dan ook precies ‘meer recycling en minder plastic in 2025’. Zo moet 70 procent van het single use plastic gerecycled worden zonder dat de kwaliteit ervan achteruitgaat. Het is aan de kunststofafvalketen om de nieuwe technieken in te zetten. Op donderdag 21 november gaan experts van PlasticsEurope, NRK en TNO daarom in op de laatste stand van zaken van én kansen met chemische recycling tijdens vakbeurs Recycling.

Slechts 34% van het verzamelde plastic afval wordt gerecycled. Dat komt doordat plastic nu alleen op een mechanische manier wordt gerecycled, en daarvoor zijn lang niet alle plastics geschikt. Mogelijk is chemisch recyclen een belangrijke oplossing voor het huidige plasticafvalprobleem.

Chemische recycling van plastics; een verdere stap naar een Circulaire Economie
Bij chemische recycling wordt plastic afval gezuiverd en chemisch gescheiden, waardoor zuivere chemische bouwstenen overblijven. Hiervan kunnen weer nieuwe plastics worden gemaakt. Meer complexe plastics kunnen alleen worden verwerkt met chemische recycling. Maar waar staan we? En wat is er nodig om initiatieven te versnellen? Theo Stijnen, Directeur PlasticsEurope vertelt er alles over. Dr. ir. Robert de Ruiter van TNO bespreekt de technologieën en hulpmiddelen die geschikt zijn om polymeren chemisch te recyclen en wat er nodig is om de processen beter, sneller en goedkoper te krijgen.

Theo Stijnen spreekt op donderdag 21 november om 15:00 en Robert de Ruiter om 16:00.

MOnitoring Recyclates for Europe (MORE)
Een nieuw digitaal platform dat is opgezet om de inzet van recyclaat kunststof in nieuwe producten te monitoren is medio 2019 beschikbaar gesteld aan de kunststofverwerkende bedrijven. Het doel is de inspanningen van de kunststofverwerkende industrie te monitoren en te registreren, toewerkend naar het EU doel vanaf 2025 om 10 miljoen ton gerecyclede kunststof in te zetten. Erik de Ruijter licht namens NRK het platform toe en benoemt de voordelen voor de kunststofketen wanneer zij hieraan deelnemen.

Erik de Ruijter spreekt op donderdag 21 november om 15:30.

Over Vakbeurs Recycling
Recycling is de nationale vakbeurs voor recyclingtechniek en afvalmanagement. Het jaarlijkse vakevenement combineert de marktplaats voor de afvalketen met laagdrempelig netwerken en gratis catering. De vakbeurs Recycling trekt jaarlijks ruim 5.000 professionals binnen de afvalbranche en de verantwoordelijke(n) voor het afvalbeheer van bedrijven met grote afvalstromen. In 2019 viert de vakbeurs Recycling op 19, 20 en 21 november haar 10e editie.

Ga voor meer informatie naar www.vakbeursrecycling.nl.