Warmtecentrale Primco gaat heet water leveren voor duurzame onkruidbestrijding

De warmtecentrale Primco Lelystad en het bedrijf The Green Solution hebben een warmteleveringsovereenkomst getekend. Met het hete water dat Primco produceert, bevoorraadt The Green Solution onder meer onkruidbestrijders. Onkruid bestrijden met heet water is verreweg de meest milieuvriendelijke en effectieve oplossing van dit moment. Hierdoor verdwijnen er geen schadelijke chemicaliën in de grond en is wegbranden – dat stankoverlast, meer risico voor brand en uitstoot met zich mee brengt – verleden tijd. Vanwege circulariteit is het doel om uitsluitend grondwater te gebruiken.

Primco Lelystad en The Green Solution zijn bedrijven die een duurzame toekomst voorstaan en voorsorteren op de circulaire economie. Primco levert warmte in Lelystad aan het warmtenet waarmee 5500 woningen en een reeks bedrijven worden verwarmd. De energiecentrale heeft al een hoog energetisch rendement van 97%. Door levering van restwarmte aan The Green Solution neemt dit rendement verder toe.

The Green Solution levert heet water aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in grootschalige onkruidbestrijding bij onder andere gemeentes, maar ook voor reiniging van tankopleggers, zonnepanelen en productiemiddelen in de voedselketen.

Hoge milieudoelstellingen 
Rene Buwalda, CEO van Primco: “Bij het eerste contact met Piet Binkhorst en Jerry Pols van The Green Solution zaten we al snel op één lijn. We hebben allebei dezelfde focus op duurzaam ondernemen. Binnen vijf minuten heb ik daarom ook ja gezegd op een pilot in Lelystad en is de hele zomer al op deze manier onkruid bestreden tot aan Amsterdam aan toe.” Piet Binkhorst van The Green Solution heeft net als Buwalda hoge milieudoelstellingen en voegt daar aan toe: “Mijn motto is: keep it simple. Je kunt met eenvoudige ideeën vaak komen tot goede, milieuvriendelijke oplossingen.”

Primco heeft, en ontwikkelt, meerdere centrales in Nederland en zo liggen er concrete plannen voor de toekomst om straks in een nog groter gebied warm water aan te bieden voor de klanten van The Green Solution.