Stortgas Afvalzorg verwarmt vergistingsinstallatie HVC

V.l.n.r. Bert Krom (afvalzorg), Theo Groot (wethouder gemeente Hollands Kroon), en Chris Kuijten (HVC) Foto: Marc Dorleijn.

Enorme milieuwinst behaald

Vanmiddag gaf wethouder Theo Groot van gemeente Hollands Kroon samen met directeuren Chris Kuijten van HVC en Bert Krom van Afvalzorg het officiële startsein voor een nieuw duurzaam project. HVC en Afvalzorg hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van stortgas voor de verwarming van de vergistingsinstallatie in Middenmeer. Hierdoor wordt jaarlijks 700.000 m3 aardgas en daarmee 1.260 ton CO₂-uitstoot bespaard. Dit is te vergelijken met 8,5 miljoen gereden kilometers per jaar.

In de vergistingsinstallatie van HVC wordt van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) groen gas gemaakt. Het restant wordt ontwaterd en omgezet in compost. Op deze wijze wordt ieder jaar 160.000 ton gft-afval van de aandeelhoudende gemeenten van HVC weer waardevol gemaakt en levert het nutsbedrijf een bijdrage aan een circulaire economie (waarin afval weer grondstof wordt). In november 2011 werd in Middenmeer de vergistingsinstallatie in bedrijf genomen. Sindsdien is al meer dan 5,5 miljoen kuub groen gas aan het landelijke aardgasnet geleverd, waarmee huizen en bedrijven worden verwarmd.

V.l.n.r. Theo Groot (wethouder gemeente Hollands Kroon), Bert Krom (afvalzorg) en Chris Kuijten (HVC)  Foto: Marc Dorleijn.
V.l.n.r. Theo Groot (wethouder gemeente Hollands Kroon), Bert Krom (afvalzorg) en Chris Kuijten (HVC)
Foto: Marc Dorleijn.

Duurzame verwarming
De vergistingsinstallatie in Middenmeer werd tot voor kort verwarmd met warmte die opgewekt werd door een 25 jaar oude warmtekrachtkoppelings-installatie. Nu is daar een duurzaam alternatief voor gevonden. De vergistingsinstallatie wordt verwarmd door stortgas uit de naastgelegen afvalverwerkingslocatie Wieringermeer van Afvalzorg. Door afbraakprocessen in het afval komt stortgas vrij. Dit stortgas wordt door Afvalzorg onttrokken en geleverd aan de zogenaamde ‘stortgasketel’. Deze ketel, te vergelijken met een CV-ketel, zorgt voortaan voor het verwarmen van de vergistingsinstallatie. Daarnaast wordt ook het kantoor van de compostering in Middenmeer hiermee verwarmd. Het project is voor beide bedrijven een praktijkvoorbeeld van duurzaam ondernemen. De uitstoot van broeikasgas vermindert en er worden minder fossiele brandstoffen gebruikt.

 

[vc_button title=”Meer over Afvalzorg” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/afvalzorg/”]