Renewi wil PARO overnemen

Renewi kondigt met genoegen aan dat het vandaag een voorwaardelijke overeenstemming tot de overname van 100% van het aandelenkapitaal van GMP Exploitatie BV (“Paro”) heeft bereikt, een in Amsterdam gevestigd commercieel afval- en recyclingbedrijf, van GMP Groep BV voor een ondernemingswaarde van €67m, gefinancierd uit de bestaande voorzieningen vanuit de Groep.  De overeenkomst is afhankelijk van goedkeuring door concurrentiebeding en de voltooiing van de relevante werknemersvertegenwoordigingsprocedures.

Paro opereert vanuit een grote en goed vergunde verwerkingsfaciliteit gelegen in het havengebied van Amsterdam en handelt onder de merknamen Paro, Cirqu en Buro Ontwerp & Omgeving (Buro). Op een terrein van 130.000 m2, dat uitstekend bereikbaar is via de weg en het water, exploiteert Paro twee geavanceerde sorteerlijnen voor de verwerking van gemengd bouw- en sloopafval, alsmede grof huishoudelijk afval (c300kt).  Bovendien stelt een nieuw geïnstalleerde installatie voor het classificeren en wassen van mineralen Paro in staat om secundaire bouwmaterialen te produceren uit bouw- en sloopafval (c500kt).  Met een recyclingpercentage van ongeveer 78% zal Paro bijdragen aan de doelstelling van Renewi om in 2025 een recyclingpercentage van 75% voor de hele Groep te bereiken.

Voor het jaar eindigend op 31 december 2021, rapporteerde Paro een omzet van €43m, EBITDA van €9,9m, bedrijfswinst van €7,3m en bruto activa van €34,4m. De vergoeding in contanten voor Paro van €53,5m, inclusief schulden en andere posten, zal worden betaald bij de voltooiing. Dit zal worden gefinancierd uit de bestaande gecommitteerde schuldfaciliteiten van de Groep, en zal naar verwachting de leverage verhogen met ongeveer 0,2x initieel.

De overname zal naar verwachting vanaf het begin een positief effect hebben op de winst van Renewi en zal synergiën opleveren door rationalisatie van vestigingen, optimalisatie van routes en afvalstromen alsook andere operationele voordelen als onderdeel van de Commerciële divisie van de Groep. De overname past in de strategie van de Groep om het marktaandeel te vergroten, en in haar ambitie om het leidende waste-to-product bedrijf te zijn in de meest geavanceerde circulaire economieën van Europa.

Otto de Bont, Chief Executive:
“We zijn verheugd om onze eerste grote overname aan te kondigen sinds de oprichting van Renewi in 2017. De transactie versterkt onze positie in de productie van secundaire materialen en is volledig in lijn met onze strategie om secundaire materialen van hogere kwaliteit te produceren. Naar verwachting zal de transactie aanzienlijke synergiën opleveren met onze bestaande activiteiten in Nederland.”

Marc den Hartog, Managing Director Commercial Waste Nederland:
“We zijn verheugd om het Paro-team en hun klanten bij Renewi te verwelkomen. Paro heeft met zijn bedrijfsactiviteiten en merken een uitstekende reputatie. Haar activiteiten zullen onze waste-to-product positie verder versterken en onze mogelijkheden en dienstverlening als toonaangevend recycler uitbreiden.”

Gerard Putman, eigenaar en algemeen directeur van Paro:
“Sinds de oprichting in 2006 is Paro aanzienlijk gegroeid tot de belangrijke speler die het vandaag de dag is. Onze missie is altijd geweest om bij te dragen aan een schone, veilige en prettige leefomgeving, het adviseren van klanten op het gebied van planning en circulariteit, en het verzorgen van verwerking en recycling van afval tot secundaire grondstoffen. Ik ben van mening dat Renewi de perfecte overnemende partij is en samen zullen onze gecombineerde bedrijven een sterkere propositie met toegevoegde waarde leveren aan onze klanten. Ik ben er trots op dat ik dit bedrijf van start tot exit heb mogen leiden.”