Indaver zet schouders onder compostkwaliteit in Groningen

(Foto: van/via Indaver)

Indaver Compost B.V. is sinds eind 2022 volledig eigenaar van de Oost- Groninger Afval Recyclinginstallatie (OGAR). OGAR produceert jaarlijks ca. 17 miljoen kilo Keurcompost uit het ingezamelde GFT-afval van 5 gemeenten in Oost-Groningen.

Met de overname van Grontmij BRP in 2019 was Indaver al voor 50% eigenaar geworden van de GFT-compostering in Oude Pekela. In de loop van 2022 heeft Indaver overeenstemming bereikt over de aankoop van het resterende 50% belang.

OGAR verzorgt sinds 1993 de verwerking van het groente-, fruit en tuinafval (GFT) van de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam. Indaver OGAR zet het GFT-afval van ca. 170.000 inwoners in Oude Pekela vakkundig om in ruim 17 miljoen kilo compost. De compost wordt in de wijde omgeving gebruikt om de Groningse akkers en tuinen te voorzien van voedingsstoffen en de bodemkwaliteit te verbeteren.

Al in 2011 uitte de bedrijfsleider van OGAR in regionale media zijn bezorgdheid over de toename aan vervuiling in het GFT-afval. Ruim tien jaar later is de vervuiling van het GFT- afval nog verder toegenomen. Dirk Kroon, bedrijfsleider van OGAR: “Wij kunnen de kennis en ervaring van Indaver goed gebruiken om ons proces verder te verbeteren en de samenwerking met de gemeenten te versterken. Dit zal de compostkwaliteit zeker ten goede komen.”

Indaver beschikt inmiddels over tien GFT- en groencomposteringen in Nederland. Dankzij deze overname kan Indaver haar marktpositie op vlak van organische reststromen in Noord-Nederland verder versterken. “Wij hebben de ambitie om de kwaliteit van onze compost en biomassa producten steeds verder te verbeteren” aldus Vincent Kok, DirecteurMSW Nederland. “Indaver stelt haar opgebouwde kennis en ervaring ten dienste van de regio om samen de vervuiling van het GFT-afval terug te dringen en waardevolle compost voor een gezonde bodem te blijven produceren.”