Vught stopt met het inzamelen van glas aan huis

Vught stopt met de huis-aan-huisinzameling van glas. Vanaf 1 augustus 2021 haalt de Afvalstoffendienst geen glas meer op in Cromvoirt en Vught. Inwoners kunnen hun glasafval voortaan kwijt in de glasbakken die in Vught, Cromvoirt en Helvoirt staan. Ook komen er twee extra glasbakken bij en worden deze vaker geleegd. In Helvoirt brengen de inwoners hun glas al zelf naar de glasbak. Voor hen verandert er niets.
Vught is één van de weinige gemeente waar glas nog huis-aan-huis wordt opgehaald. De Afvalstoffendienst heeft het dringende advies gegeven om te stoppen met deze manier van glas inzamelen. De huidige manier is arbo-technisch niet meer van deze tijd vanwege de zwaarte van het werk, het gevaar voor verwondingen door gebroken glas en het oplopen van gehoorschade bij de ledigingen.

Daarnaast is huis-aan-huisinzameling minder goed voor recycling, omdat alle kleuren glas bij elkaar zitten. Het glas dat in de glasbak wordt wel per kleur gescheiden. Hierdoor is dit glas beter te recyclen en geeft het een hogere opbrengst. Het goed scheiden van glas is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Van wit glas kan namelijk wel gekleurd glas worden gemaakt maar van gekleurd glas geen wit glas. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken. Beter dus voor het milieu.

Om het glas goed in te zamelen worden de glasbakken vaker geleegd en komen er twee glasbakken bij. We verwachten de glasbakken eind juni te plaatsen aan de Kettingweg en op de parkeerplaats bij het Kwartier in het Stadhouderspark. De Afvalstoffendienst en gemeente Vught monitoren de eerste maanden of er genoeg glasbakken in Vught staan.

Aan de kosten voor de afvalstoffenheffing verandert dit jaar niets. Deze was al omlaag gegaan omdat de kosten voor de glasinzameling aan huis niet waren meegenomen. Het zat namelijk al in de plannen dat de gemeente Vught dit jaar zou stoppen met het inzamelen van glas aan huis.
Bewoners die hun glaskrat niet willen bewaren, mogen hun kratje gratis inleveren op de milieustraat.