Vanaf vandaag in de straat: tegels gemaakt met gerecycled restafval

Ton Spaargaren, wethouder Duiven plaatst eerste tegel.

Vandaag is hij in Duiven ‘onthuld’: De Duurzame Tegel die net zo schoon en veilig is als een ‘normale’ stoeptegel. Gemaakt van gerecycled huishoudelijk restafval, onder andere uit de eigen gemeente. Gemeente Duiven is de eerste gemeente die de De Duurzame Tegel gebruikt. Deze Duivense Tegel werd door Wethouder Ton Spaargaren en plantmanager Robert Hageman van AVR Duiven gelegd. Ook werd de bijbehorende publiekscampagne, die bewoners op de hoogte stelt van de tegel en ze betrekt bij afval en afvalscheiding, gepresenteerd. En uiteraard kon een feestje voor de bewoners niet ontbreken.

Jasper de Jong, Director Commercial van AVR was erbij. “Voor ons is het een belangrijke stap richting een circulaire economie waar we grondstoffen hergebruiken. En deze plek is helemaal goed. Mooi dat duurzaamheid met deze tegel zo zichtbaar wordt in een park waar iedereen lekker in het zonnetje zit.” De Duivense Tegel is een schone, veilige en duurzame tegel die gemaakt wordt met onder andere lokaal opgehaald restafval uit Duiven zelf. Het is een mooi voorbeeld van hoe er steeds slimmer omgegaan kan worden met afval. De 150 kilo aan huishoudelijk restafval die in Nederland gemiddeld per bewoner overblijft (dus na scheiding van bijvoorbeeld glas en papier), wordt op deze manier op een circulaire manier weer hergebruikt en nuttig ingezet. Omgerekend levert het per bewoner zo’n 15 duurzame tegels per jaar op.

De Duurzame Tegel is een initiatief van afvalverwerkers AVR en Mineralz, dochteronderneming van Renewi en Betonindustrie De Hamer.

Meer informatie: www.duurzametegel.nl . Een korte animatie waarbij het proces rondom De Duurzame Tegel duidelijk wordt uitgelegd, is de vinden op: https://vimeo.com/238562018