SUEZ introduceert inzamelvat voor ziekenhuisafval van gerecycled plastic

SUEZ introduceert in samenwerking met MAUSER Benelux en QCP een nieuw inzamelvat van gerecycled plastic: het UN-gecertificeerde specifiek ziekenhuisafval-vat. Het vat is gemaakt van gerecycled plastic afkomstig van consumentenafval. Dat levert een aanzienlijke milieuwinst op: de milieu-impact is ruim 55 procent lager en de CO2-uitstoot bijna 52 procent minder dan een traditioneel vat.

Specifiek ziekenhuisafval (SZA) komt vrij in ziekenhuizen, verpleeghuizen, klinieken, laboratoria, verzorgingshuizen en apotheken. Om de veiligheid te garanderen, worden aan de sterkte van de afvalvaten extreme eisen gesteld. SUEZ nam in het kader van het Keteninnovatieprogramma Zorgeloos Afval van NederlandCirculair!, onder begeleiding van MVO Nederland, het initiatief om een duurzaam alternatief te ontwikkelen. Een duurzame en veilige oplossing waar SUEZ – specialist in afval- en grondstoffenmanagement – verandering in gaat brengen door middel van de introductie van het SZA-vat van gerecycled plastic.

Winst voor ziekenhuizen
Het duurzame SZA-vat wordt enthousiast ontvangen door ziekenhuizen die zorgvuldig en duurzaam met hun afval willen omgaan. Radboudumc, Rijnstate en UMC Utrecht zijn de eerste ziekenhuizen die binnenkort het SZA-vat van gerecycled plastic in gebruik nemen. Lars Backx, afvalcoördinator bij het Radboudumc is enthousiast: “Duurzaamheid is voor het Radboudumc van groot belang. Wij zijn altijd op zoek naar duurzame oplossingen voor alles wat we doen. Voor de afvoer van het specifiek ziekenhuisafval worden jaarlijks veel vaten gebruikt. Dit nieuwe SZA-vat – dat deels gemaakt is van ons consumentenafval – is zo aanzienlijk minder belastend voor het milieu. En is een mooi voorbeeld van een circulaire economie.”

Krachten bundelen
Bij de ontwikkeling van het vat werkt SUEZ samen met MAUSER Benelux, dat het vat produceert en ervoor zorgt dat het aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet. De gerecyclede grondstoffen zijn afkomstig van kunststoffabriek QCP uit Geleen, waarvan SUEZ aandeelhouder is. “We stonden gezamenlijk voor de uitdaging een product te ontwikkelen dat niet alleen duurzaam is, maar ook minimaal dezelfde kwaliteit heeft als het bestaande product. Het resultaat is een vat dat bestaat uit gerecycled polypropyleen, een grondstof geproduceerd door QCP. Door de kennis van alle partners in de keten te bundelen – óók van ziekenhuizen als eindgebruiker – is het gelukt een duurzaam SZA-vat te maken dat net zo sterk is als het traditionele vat. Samen hebben we het ontwerp van het nieuwe vat nog veiliger gemaakt”, vertelt Jannette de Lange, marketing manager SUEZ Nederland.