Omrin is gekozen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit is zojuist bekendgemaakt door de vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal. John Vernooij directeur van Omrin ontving van Hanna Verboom de bokaal voor ‘Meest duurzame bedrijf van 2019’
Onze droom: een circulaire economie
De wereldbevolking groeit, grondstoffen worden schaarser. We moeten zuinig zijn met wat we hebben. Omrin droomt daarom van een circulaire economie. Een systeem waarin we zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken en zo weinig mogelijk weggooien. De vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal, bestaande uit: Marjan Minnesma, Maurits Groen, Maria van der Heijden, Mark Kulsdom en Wilco van Rooijen hebben dus uit alle nominaties Omrin gekozen als meest duurzame bedrijf van 2019.
Omrin is Fries voor Kringloop
Omrin is inzamelaar en verwerker van afval. De inzameling doen we voor ruim 175.000 huishoudens in 12 Friese gemeenten, 3 Groningse en ruim 8.500 bedrijven en instellingen. De verwerking doen wij voor bijna 800.000 huishoudens in 18 Friese gemeenten, 2 Groningse gemeenten, 6 Noord-Veluwse gemeenten en 3 Zuid-Hollandse gemeenten en vele bedrijven. Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. Passie voor het sluiten van kringlopen en daarin voorop lopen als netwerker in de verschillende productketens. Onze naam ‘Omrin’, Fries voor ‘Kringloop’, sluit al prima aan bij de uitdagingen waarvoor wij ons als samenleving en onderneming gesteld zien. Samen halen we alles eruit.
Toonaangevend in Nederland
Bij Omrin vinden we ál het afval waardevol. Van gft, een leeg groentepotje tot een versleten spijkerbroek, van een afgedraaide vaatwasser, gebruikt kunststof en papier tot sloopresten. Afval zit boordevol grondstoffen en energie. Dit kunnen we gebruiken voor nieuwe producten, maar ook om er groene stroom en biogas van te maken. 33 procent van de Friese duurzame energie wordt al bij ons geproduceerd (25 procent stroom en stoom en 8 procent groengas).
Omrin zet hiervoor slimme scheidingstechnieken en hightech energie-installaties in. Bijvoorbeeld de REC in Harlingen met groene stroom voor 43.000 Friese huishoudens en de groengasinstallatie in Heerenveen voor 7.000 huishoudens en 1 miljoen kuub groengas voor onze eigen voertuigen. Maar ook onze milieustraten en Estafette kringloopwinkels leveren een duurzame bijdrage. Dankzij onze aanpak zijn we in staat om 71 procent van het afval dat we inzamelen, geschikt te maken voor hergebruik. Hiermee is Omrin toonaangevend in Nederland, want landelijk ligt het op ca. 50 procent. Voor 2020 is onze doelstelling, samen met de gemeenten, minimaal 75 procent te recyclen.
Stichting Nederland CO2 Neutraal
Steeds meer bedrijven in Nederland zijn zich bewust van de noodzaak van duurzaam ondernemen. Stichting Nederland CO2 Neutraal probeert het bedrijfsleven hierbij te helpen, om samen te werken aan een schone toekomst. Ieder jaar kiest een vakjury het duurzaamste bedrijf van Nederland. Daarnaast is er ook een publieksprijs waarbij het publiek mag kiezen op het duurzaamste bedrijf.