Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de oudste ZAP-vrijwilliger in Oirschot

Afgelopen weken was de 95-jarige ZAP-vrijwilligster uit Oirschot in het nieuws. Alle rotzooi op straat en in de berm stoort haar, waardoor ze heeft besloten om zelf het zwerfafval op te ruimen. Regelmatig wandelt zij, samen met haar zonen, een ronde met haar rollator en ruimt ze zwerfafval op.

Mede dankzij de 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen melden steeds meer mensen zich aan als ZAP-vrijwilliger. In 2018 waren er 7 vrijwilligers actief en de teller staat nu op 40! De gemeente Oirschot is super trots en blij met deze nieuwe aanwas van ZAP-vrijwilligers.

De gemeente Oirschot doet haar uiterste best om het zwerfafvalprobleem binnen de gemeente aan te pakken. Er wordt nauw samengewerkt met bewoners om tot inzicht te komen. Ze hebben zelfs een gespecialiseerd bureau, onsburo, ingeschakeld. In samenwerking met de gemeente Oirschot coördineert en faciliteert zij alle zwerfafvalactiviteiten waaronder de ZAP-vrijwilligers.

De vrijwilligers worden o.a. voorzien van ergonomische opschoonmaterialen (afvalzakhouder, afvalgrijper, afvalzakken en handschoenen) en een opvallend “Oirschot is Supporter van Schoon” veiligheidshesje. Daarnaast worden al deze fanatieke vrijwilligers ook jaarlijks bedankt en in het zonnetje gezet tijdens de zogenoemde Kempenexcursie.

Er wordt door de gemeente groots ingezet op educatieve en participatie projecten. Er worden gastlessen gegeven op basisscholen, diverse hotspots worden aangepakt en er worden opschoonacties georganiseerd zoals de Landelijke Opschoondag met een heuse Afvalbingo!

Kortom: gemeente Oirschot gaat samen met haar inwoners de strijd aan tegen zwerfafval.