Start nieuwbouw GP Groot met energielabel A

Op 17 april is de eerste paal geslagen van het duurzame nieuwe pand voor GP Groot, gevestigd aan de Boekelerdijk in Alkmaar. Het nieuwe pand wordt zo energieneutraal mogelijk door de toepassing van speciaal warmte werend glas, zonnepanelen, automatische verlichting voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling, warmtepompen met koud- en warmteopslag uit grondwater en duurzame bouwmaterialen. Over het geheel wordt er met hoogwaardige isolatie gewerkt bij het dak, wanden en kozijnen. Het uitgangspunt is dat het kantoor een energielabel A krijgt. Het duurzame pand wordt samen gerealiseerd met Alynia Architecten, Technion adviesburo, Heddes Bouw en Ontwikkeling, Installatiebureau Rutgers en Koster Electrotechniek.

Algemeen directeur Marcel Wester van GP Groot heette de gasten welkom. “Het past in deze tijd om een duurzaam gebouw neer te zetten met zo weinig mogelijk belasting voor het milieu en energieverbruik. We willen een duurzame bijdrage leveren aan een optimale werkomgeving, waarin de mens centraal staat,” vertelde Wester de aanwezigen. Daarna volgde de openingshandeling, onder luid geknal van een serpentinekanon, verricht door oud directeur G.P. Groot. De heer G.P. Groot is -in zijn tijd als directeur van GP Groot- de grote initiator geweest van het toen vernieuwende idee om bouw- en sloopmateriaal te recyclen en afvalstromen gescheiden in te zamelen. Wie vandaag de dag over het terrein loopt, begrijpt meteen de impact van deze ontwikkeling op de huidige wijze van recyclen.

Duurzame toepassingen
Bij het nieuwe pand wordt gebruik gemaakt van een ingenieus systeem van warmte en koude opslag. Dit zorgt voor de optimale klimaatbeheersing in het pand. Het resultaat is een natuurlijke kringloop om het gebouw te koelen en te verwarmen. Warmte en koude worden veel duurzamer en efficiënter opgewekt.

Prettig werken in nieuwe kantoren met een frisse design uitstraling. Zowel in de kantoren als in de multifunctionele ruimten als kantine is gebruik gemaakt van duurzame eigentijdse materialen.

‘Eigen’ energie
Op het terrein van GP Groot zijn, in samenwerking met de HVC, onlangs twee windturbines opgeleverd. De energie die wordt opgewekt door deze molens zal worden weergegeven op een informatiescherm bij de receptie. Door de energieopwekking wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het is het streven van GP Groot om een CO2-neutrale organisatie te worden.