Staatssecretaris Mansveld en festivals gaan voor afvalvrij

Tijdens ADE Green op 14 oktober ondertekende STAS Wilma Mansveld (I&M) samen met 8 grote Nederlandse festivalorganisatoren de Green Deal Afvalvrije Festivals.

Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future, Zwarte Cross en de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland slaan de handen ineen met de ondertekening van deze Green Deal. DJ Joris Voorn overhandigde namens de Nederlandse festivalbranche het eerste skateboard ter wereld gemaakt van plastic afval. Een perfect voorbeeld van hoe duurzaam en leuk goed samen gaan.

Samenwerken aan afvalvrije festivals
Een Green Deal richt zich op samenwerking tussen verschillende organisaties voor het verduurzamen van een bepaalde sector. Bij de Green Deal Afvalvrije Festivals gaat het om het voorkomen van (zwerf)afval op festivals, afvalscheiding en recycling. “ADE Green vormt een logische plek om een dergelijke deal te tekenen”, aldus Carlijn Lindemulder (Head of Sustainability ID&T en mede-initiatiefneemster ADE Green). “De programmering berust zich op de pijlers duurzaamheid, innovatie en sociale verandering.” “We zijn trots om gezamenlijk de Green Deal hier te ondertekenen”, aldus Paul Schurink (Green Events Nederland).

Lancering platform Pluk: Goede deals, Goed verhaal
Om écht stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid is zowel samenwerking tussen bedrijven en organisaties nodig als gedragsverandering bij een grote groep mensen. Daarom is op ADE Green, naast de ondertekening van de Green Deal Afvalvrije Festivals, ook het nieuwe online en offline platform Pluk gelanceerd. Pluk heeft goede deals met scherpe aanbiedingen op bijzondere producten, diensten en evenementen, die ook nog eens duurzaam zijn. Consumenten komen Pluk overal tegen. Achter de computer, maar ook op straat, in supermarkten, winkels, dagbladen en op social media. Zo wil Duurzaam Doen (Natuur & Milieu, Milieu Centraal en ministerie van Infrastructuur & Milieu) samen met bedrijven, organisaties en goede duurzame initiatieven mensen verleiden tot duurzame(re) keuzes. Met de overhandiging van het WasteBoard aan de staatssecretaris is Pluk officieel gelanceerd.

Wasteboard van ADE plasticEertse wasteboard van Ade-Plastic
Vanaf vandaag kan iedereen zich op Pluk aanmelden om een van de eerste WasteBoards te bemachtigen. WasteBoards is een nieuw initiatief dat een techniek heeft ontwikkeld om skateboards te maken van de doppen van PET-flessen. Tijdens Amsterdam Dance Event 2015 worden dopjes van PET-flessen verzameld. WasteBoards gebruikt deze doppen om de eerste skateboards van plastic afval ter wereld te maken.

Over green deal Afvalvrije festivals
De Nederlandse evenementenbranche is met meer dan 700 festivals en 21 miljoen bezoeken per jaar een belangrijke sector voor de economie. Festivals kunnen een grote bijdrage leveren aan reductie in de milieubelasting. Festivalorganisatoren hebben bovendien een enorm bereik en willen zo bewustwording en gedragsverandering stimuleren bij bezoekers en medewerkers. De Green Deal Afvalvrije Festivals is een afspraak tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de acht grote Nederlandse festivalorganisatoren Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future, Zwarte Cross en de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland. Doel: festivals verduurzamen door afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen.

Over ADE Green
ADE Green is een officiële sub-conferentie van Amsterdam Dance Event (ADE), gepresenteerd door ID&T en ADE in samenwerking met Julie’s Bicycle, the Green Music Initiative, Go Group en Green Events Nederland. ADE Green is een middag gevuld met positieve voorbeelden, praktische oplossingen en debatten over het onderwerp duurzaamheid en sociaal bewustzijn. Voor meer informatie kijk op: www.amsterdam-dance-event.nl/ade-green/

Over Pluk
Pluk is een nieuw platform met scherpe deals voor bijzondere producten, diensten en evenementen, die ook nog eens duurzaam zijn. Vanaf oktober 2015 komen consumenten op verschillende plekken deze goede deals tegen met een goed verhaal. Bijvoorbeeld op de winkelvloer, evenementen, op social media en in de krant. De deals worden verzameld op Pluk.nl waar je naast het goede verhaal achter de deal ook bij de deal passende tips, video’s en interviews vindt. Zo willen Natuur & Milieu, Milieu Centraal en ministerie van Infrastructuur & Milieu samen met bedrijven, organisaties en goede duurzame initiatieven mensen verleiden tot duurzame(re) keuzes. www.pluk.nl

Over WasteBoards
WasteBoards is een nieuw initiatief van Plastic Whale, the plastic fishing company. Zij hebben een techniek ontwikkeld om skateboards te maken van de doppen van PET-flessen. In 2015 zamelt DGTL festival doppen van PET-flessen in om daar ter plekke in haar WasteBoard Bakkerij skateboards van te maken. Op deze manier wordt festivalplastic hergebruikt.