Recycle Awards 2015 uitgereikt aan goed inzamelende gemeenten

De beste inzamelaars: Heemstede, Grootegast en Horst aan de Maas. De snelste stijgers: Waalre, Veenendaal en Oost Gelre.

De uitreiking van de Recycle Awards tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres wordt een traditie. Ook dit jaar zijn ze weer uitgereikt. In een samenwerking tussen de NVRD en Nedvang werden zowel de gemeenten beloond die in 2015 het beste scoorden met het inzamelen van glas, kunststof en oudpapier en karton, als de gemeenten die in één jaar de grootste groei hebben gerealiseerd. Tijdens het plenaire programma werd deze laatste categorie in het zonnetje gezet.

Alle gemeenten melden bij Nedvang hoeveel glas, kunststof en oudpapier en karton ze inzamelen. Met deze cijfers wordt ieder jaar bepaald hoe iedere gemeente heeft gepresteerd (in kg per inwoner). Nedvang en de NVRD hebben dit jaar ervoor gekozen niet alleen de absolute toppers te belonen. De categorie ‘Snelst stijgende gemeente’ beloont die gemeenten die in 2015 de grootste stijging hebben laten zien ten opzichte van 2014.

De volgende gemeenten hebben in 2015 het beste gepresteerd:

Meest ingezameld 2015 Snelst stijgende
Glas Heemstede
(34,6 kg per inwoner)
Waalre
(5,8 kg toename per inwoner)
OPK Grootegast
(102,1 kg per inwoner)
Veenendaal
(17,1 kg toename per inwoner)
Kunststof Horst aan de Maas
(26,4 kg per inwoner)
Oost Gelre
(14,1 kg toename per inwoner)

 

De winnende gemeenten hebben een award ontvangen en een recycletour voor 10 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal gevolgd.

Best presterende gemeenten
De gemeenten Heemstede, Grootegast en Horst aan de Maas (kunststof) scheiden al jaren erg goed hun afval. Voor Heemstede (glas) en Grootegast (oudpapier en karton) is 2015 wel het eerste jaar dat ze hierin als beste gemeente scoren. De gemeente Horst aan de Maas gaat voor de derde keer met de Recycle Award voor kunststof aan de haal. Ze wordt wel op de hielen gezeten door veel andere gemeenten, dus het is maar de vraag of ze haar koppositie kan blijven houden.

Snelst stijgende gemeenten
Zeker zo belangrijk is het die gemeenten in het zonnetje te zetten die een enorme inhaalslag aan het maken zijn als het gaat om de inzameling en recycling van de verschillende verpakkingsmaterialen. Ze hebben dit bereikt door bijvoorbeeld het inzetten van een andere inzamelstructuur, door pakkende communicatie of door een combinatie hiervan. De gemeente Waalre (glas), Veenendaal (oudpapier en karton) en Oost Gelre (kunststof) hebben dit in 2015 in ieder geval goed voor elkaar gekregen.