PRIMEUR: eerste containertuintjes in Friesland geplaatst

Op de foto (v.l.n.r.): Meinard Kuipers, directeur Inzameling & Reiniging bij Omrin en Bert Wassink, wethouder gemeente Leeuwarden. Fotograaf: Erikjan Koopmans

Vandaag zijn in de wijk Nijlân in Leeuwarden, de eerste vier containertuintjes van Friesland geplaatst. Wethouder van de gemeente Leeuwarden Bert Wassink onthulde samen met het wijkpanel en Omrin-directeur Meinard Kuipers officieel het eerste tuintje met echte bloemen en planten rondom een ondergrondse container.

Containertuintje vergroent leefomgeving
Het plaatsen van een tuintje met echte bloemen en planten vergroent de leefomgeving en is tegelijkertijd een goede manier om de omgeving rondom containers netjes te houden. Daarnaast zorgen de tuintjes ook voor verbinding van en tussen inwoners. De plantjes hebben namelijk klein onderhoud nodig. Dit wordt gezamenlijk gedaan. Zowel het wijkpanel als inwoners van de wijk dragen bij aan dit onderhoud.

Vergroening en verbinding
In meerdere gemeentes in Nederland blijken containertuintjes effectief. Bewoners ervaren dat tuintjes met echte planten zorgen voor een groene, schone en een nette uitstraling. Een containertuintje kan een duurzame oplossing zijn voor bijzet. Er wordt gebruikgemaakt van een psychologisch principe: mensen zien een containertuintje – met echte planten – en kijken vervolgens met andere ogen naar de plek van de container. Er ontstaat een positieve interactie. Met de pilot van de containertuintjes in de wijk Nijlân wordt bekeken of dit ook in Leeuwarden werkt.

100% duurzaam
De containertuintjes zelf zijn 100% duurzaam. De bakken bestaan uit gerecycled plastic, afkomstig uit Friesland. Ook de planten komen bij een lokale kweker vandaan die het certificaat Green Deal bij zich draagt.

Unieke samenwerking
Het wijkpanel, gemeente Leeuwarden en Omrin hebben gezamenlijk deze containertuintje gerealiseerd. Het initiatief voor de containertuintjes komt vanuit een wijkbewoner van de wijk Nijlân die graag de wijk nog groener en netter wilde zien. Dit initiatief pakte het wijkpanel voortvarend op en zo ontstond een bijzondere samenwerking met het wijkpanel, de gemeente en Omrin.

Groene ambities
Gemeente Leeuwarden is druk bezig met het schoner, duurzamer en groener maken van de gemeente. Het plaatsen van de containertuintjes past ook bij de ambities van de wijk Nijlân. De wijk heeft al eerdere projecten opgezet in het kader van vergroening en verduurzaming. De containertuintjes zijn een volgende belangrijke stap in de juiste richting.