Begin van iets moois festival

Gemeenten en Meerlanden bedanken inwoners voor scheiden GFT met gratis MeerCompost
Ruim 900 inwoners uit de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek hebben zaterdag, tijdens de Landelijke Compostdag, de eerste editie van het Begin van iets moois festival bezocht. Op deze prachtige lentedag opende Meerlanden haar deuren in en rondom de Groene Energiefabriek waar bezoekers hebben ervaren dat afval niet het einde is, maar het begin van iets moois. Ook deelden Meerlanden en gemeenten ruim 55.000 zakken MeerCompost uit op 17 locaties in 14 gemeenten aan inwoners als bedankje voor het scheiden van GFT. Deze compost is in de Groene Energiefabriek gemaakt van 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio.

“Wij vinden het fantastisch dat zoveel inwoners onze Groene Energiefabriek en het festival hebben bezocht. Ook zijn we blij met de grote belangstelling voor de Meercompost die we jaarlijks uitdelen. Als inwoners hun afval goed scheiden, kunnen wij het weer als grondstof hergebruiken en wordt afval het begin van iets moois. Dat kunnen we alleen met elkaar doen en daarom bedanken wij vandaag, mede namens de gemeenten, alle inwoners voor het scheiden van hun afval,” aldus Angeline Kierkels, Algemeen Directeur Meerlanden.

Inspirerend festivalprogramma
Festivalbezoekers hebben ervaren dat afval waardevolle grondstof is. Elk half uur bezochten meerdere groepen belangstellenden de Groene Energiefabriek waar het lokaal ingezamelde GFT wordt verwerkt tot maar liefst vijf producten. De workshop ‘goud delven in oude apparaten’ trok de aandacht van nieuwsgierige kinderen die oude laptops, telefoons en beeldschermen mochten open schroeven en zo ontdekten dat vrijwel alle onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Wethouders uit de verschillende Meerlanden gemeenten kregen een programma over circulaire economie voorgeschoteld en bezochten onder meer een demonstratie van textiel sorteren. Dat afval ook grondstof kan zijn voor een hippe hoed ontdekten de knutselaars die van drinkpakken een hoed of pet maakten. En kopers van de vrolijke, opgepimpte spijkerbroeken bij TripleG hebben de levensduur van een oude spijkerbroek verlengd.

Een absolute eyecatcher was het straattheatertrio The Re-Cyclists. Uitgedost in prachtige kostuums van blikjes, plastic tassen en kapotte fietsbanden lieten zij bezoekers zien hoe leuk en waardevol afval scheiden is. Bezoekers hebben bovendien genoten van lokale lekkernijen – met als topper Woody’s bakfrites van lokaal geteelde aardappelen – en konden bijkomen in de koffiecorner en woonkamer, ingericht met gebruikt meubilair uit de Meerwinkel.

MeerCompost
MeerCompost stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen. MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Kijk voor het gebruiksvoorschrift op www.beginvanietsmoois.nl