Kamerlid Kiki Hagen met een blazer van ontwerpster Esther Mutsaers gemaakt van afgedankt textiel
(Foto: van/via Sympany)

Op Duurzame Dinsdag roepen kledinginzamelaar Sympany en ontwerpster Esther Mutsaers de Haagse politiek op meer werk te maken van de enorm kledingberg die nu nog de verbrandingsovens in gaat.

Vandaag bieden Charles Graft en Esther Mutsaers Tweede Kamerlid Kiki Hagen een unieke NUTT Blazer aan die geheel gemaakt is van afgedankte kleding. Met deze bijzondere blazer willen zij laten zien hoe waardevol afgedankt textiel nog is en roepen zij op deze enorme verspilling tegen te gaan.

Jaarlijks wordt er in Nederland maar liefst 169 miljoen textiel bij het restafval gegooid. Dat is meer dan de helft (55%) van alle textiel die afgedankt wordt. Om een beeld te geven: dat is meer dan 24.000 vrachtwagenladingen. Dit textiel kan juist heel makkelijk hergebruikt of gerecycled worden.

Kiki Hagen is binnen de Tweede Kamer dé aanjager van de circulaire textieleconomie. Middels haar inbreng (initiatiefnota, moties) is zij een belangrijke schakel geweest bij het tot stand komen van de nieuwe duurzaamheidswetgeving voor modebedrijven.

Charles Graft, directeur van stichting Sympany:
“Dit is laaghangend fruit want er is een goed alternatief. Deze enorme verspilling en vervuiling is tegen te gaan door gerichte en juiste communicatie naar burgers en meer locaties voor textielcontainers.

Met de nieuwe UPV Textiel wetgeving complimenteren wij de politici. Daar is een grote stap gezet. De resultaten zullen langzaam duidelijk worden. Maar wij vragen op Duurzame Dinsdag om meer actie op korte termijn. Deze verspilling moet stoppen. Voor elk stuk ingeleverd textiel zorgen wij voor een nieuwe duurzame bestemming.”

Esther Mutsaers, eigenaar/ontwerper van NUTT Amsterdam:
“Mensen moeten beseffen dat textiel ook waardevol is als je het weggooit. Via mijn ontwerpen, blazers die altijd gemaakt worden van twee afgedankte kledingstukken, wil ik mensen hierover laten nadenken. 
De speciale blazer voor Kiki Hagens is genaamd ‘169 miljoen’. Deze is gemaakt van stoffen van een afgedankte blazer en nooit meer gedragen jeans, die ik bij Sympany uit de sortering gehaald heb.

Hiermee wil ik de politici in Den Haag en gemeentes in Nederland laten zien hoe waardevol dit textiel nog is en dat het zonde dat er zoveel wordt weggegooid. Geen betere dag dan Duurzame Dinsdag om hier de aandacht op te vestigen.”