Steenspil Halsteren krijgt primeur met duurzaam grondstoffenapparaat Saver

Op woensdag 4 februari om 9.30 uur wordt op middelbare school De Steenspil, Steenspil 46 in Halsteren een nieuw grondstoffenapparaat van Saver in gebruik genomen. De officiële ingebruikname zal verricht worden in aanwezigheid van wethouder Patrick van der Velden van o.a. Milieu van de gemeente Bergen op Zoom, adjunct-directeur Pieter Balth Linders van Saver en directie en leerlingen van De Steenspil zelf.

Het grondstoffenapparaat, dat vervaardigd is door fabrikant TOMRA en dat officieel de naam ‘Green Up’ draagt, zorgt ervoor dat De Steenspil een belangrijke stap zet in het verhogen van de duurzaamheid van de school. Het apparaat neemt afvalstromen in die zeer goed te recyclen zijn en dus belangrijke grondstoffen vormen voor nieuwe producten. Het gaat om blikjes, PET-flesjes en drankenkartons. In ruil voor het inleveren van deze grondstoffen, ontvangen leerlingen waardebonnen. Met deze waardebonnen kunnen zij sparen voor leuke, duurzame spullen of belevingen. Zoals een schoonheidsbehandeling, gerecyclede waterflessen, een broodje gezond uit de kantine, enz. De producten worden ter beschikking gesteld door bedrijven in de buurt van de school, die hiermee een grote betrokkenheid bij het project, de school en een duurzame samenleving laten zien.

Het plaatsen van een dergelijk apparaat als de ‘Green Up’ was oorspronkelijk een verzoek van de school zelf aan de gemeente. De gemeente Bergen op Zoom bracht de school met Saver in contact. Saver legde contact met TOMRA en op 4 februari is de officiële ingebruikname dan een feit.

Afval wordt grondstof
Door het plaatsen van het apparaat zorgt afvalinzamelaar Saver er samen met de school voor dat van het afval van de leerlingen weer grondstoffen voor nieuwe producten gemaakt kunnen worden. De grondstoffen worden gescheiden opgehaald door Saver en vervolgens aangeleverd bij diverse verwerkers. Deze maken van de materialen weer grondstof en hiermee kunnen door fabrikanten weer nieuwe producten gemaakt worden. Door het gescheiden inzamelen en recyclen van grondstofstromen hoeven geen nieuwe grondstoffen aan de aarde onttrokken te worden en hoeven deze niet als afval verbrand te worden. Dit spaart het milieu en geeft afval meer waarde.