‘Operatie statiegeld geslaagd’

Hester Klein Lankhorst, Algemeen directeur, Afvalfonds Verpakkingen (Foto: Afvalfonds Verpakkingen)

“Het was een gigantische operatie om een nieuw statiegeldsysteem op te zetten voor de 900 miljoen kleine plastic flesjes die jaarlijks worden verkocht. Ik ben trots op het werk dat door alle betrokken partijen is verzet. Er is met man en macht gewerkt om een consumentvriendelijk systeem op te zetten en het verdient een groot compliment dat dit is gelukt binnen de gestelde tijd”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen.

Het was niet alleen een kwestie van inname automaten bijplaatsen, maar bijvoorbeeld ook van aanpassing van ICT en kassasystemen, aanpassen van etiketten en streepjescodes, medewerkers instrueren, nieuwe afspraken maken tussen leveranciers en afnemers en de winkels tijdig voorzien van campagnemateriaal om de consument te informeren.

Klein Lankhorst: “Voor een klantvriendelijk systeem is het bovendien belangrijk dat er voldoende innamepunten zijn, ik ben dan ook heel blij met alle vrijwillige innamepunten die zich hebben aangemeld. Hoe meer innamepunten, hoe makkelijker de consument de flesjes in kan leveren. Ik hoop dat de consument de handschoen oppakt en de flesjes massaal inlevert. Het helpt ons ook in de bewustwording dat lege verpakkingen waardevolle grondstof kunnen zijn. PET is een mooi materiaal dat goed gerecycled kan worden en veel flessen worden al met gerecycled PET gemaakt.

Statiegeld Nederland coördineert de invoering en de praktische uitvoering van het landelijk statiegeldsysteem, zowel voor de kleine als de grote flessen. De uitvoering van de wettelijke statiegeldverplichtingen valt onder de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen die collectief wordt ingevuld door het Afvalfonds Verpakkingen.

Hester Klein Lankhorst is algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen