Global Recycling Day is op zaterdag 18 maart

Nominatie voor de Recycling Heroes 2023 award

Gescheiden inzameling van koffiepads en theezakjes bij het GFT-afval in Nederland levert jaarlijks zo'n 88 miljoen kilo extra compost op. (Foto: van/via Vereniging Afvalbedrijven)

De Vereniging Afvalbedrijven steunt de Global Recycling Foundation (GRF) in haar strijd tegen de klimaatverandering en de transitie naar de circulaire economie. Op zaterdag 18 maart wordt de 6e editie van de Global Recycling Day gehouden. De winnaar van de Award of Recycling Heroes 2023 wordt op 20 maart bekend gemaakt.

Voor een eventuele nominatie van de Award of Recycling Heroes 2023 is de Green Deal over koffiepads en theezakjes gekozen. Dit is een initiatief van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland om met bedrijven uit de koffie- en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven koffiepads en theezakjes – net als koffiefilters – te verwerken in het gft-afval. Vanaf januari 2023 is dat werkelijkheid. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert in Nederland op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

Recycling leidt besparing van miljard ton CO2
De Global Recycling Foundation is in oktober 2018 opgericht om wereldwijd recycling te stimuleren en te promoten. Recycling en hergebruik van afval(stoffen) zijn een cruciaal onderdeel van de transitie naar de circulaire economie. Door recycling kan tegen 2030 meer dan een miljard ton koolstofdioxide (CO2) worden bespaard. De Nederlandse organisaties uit de afval- en recyclingsector steunen de GRF omdat zij bij willen dragen aan de wereldwijde omslag van storten naar recycling van afvalstoffen. Op dit moment is wereldwijd het dumpen en storten van recyclebare afvalstoffen nog steeds de meest voorkomende praktijk. Daarbij gaan honderden miljoenen tonnen grondstoffen voor recycling verloren.

Het roer moet om
Unico van Kooten, beleidsmedewerker Europese zaken van de Vereniging Afvalbedrijven: “De wereld kent momenteel moeilijke politieke en economische tijden. De gevolgen van de opwarming van de aarde en van grondstoffen schaarste zijn internationaal duidelijk merkbaar. Het roer moet om en recycling levert een bijdrage aan beide vraagstukken. Iedereen kan een belangrijke rol spelen bij meer recycling en de overgang naar een circulaire economie. De Award of Recycling Heroes past goed in dit plaatje en kan een positieve invloed hebben op ons milieu en kan onze algehele weerbaarheid versterken.”

Transitie naar circulaire en duurzame economie
Met de steun voor de GRF onderstreept de Nederlandse recyclingsector de ambitie van de Verenigde Naties, het World Resource Institute en de Europese Unie om versneld de transitie te maken naar een circulaire en duurzaam gedreven economie.