Neste verwerft minderheidsbelang in Alterra Energy

Neste, ’s werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en een expert in het leveren van drop-in hernieuwbare en circulaire chemische oplossingen, maakt vandaag bekend dat het een minderheidsbelang heeft verworven in Alterra Energy, een innovatief bedrijf voor chemische recyclingtechnologie. De aandeleninvestering van Neste ondersteunt de uitbreiding van Alterra Energy. De samenwerking tussen de bedrijven omvat gezamenlijke technologieontwikkeling en wereldwijde technologielicenties, waardoor de partners kunnen samenwerken bij het commercialiseren van Alterra’s eigen thermochemische liquefactie-technologie in Europa.

De technologie van Alterra maakt het mogelijk om een brede reeks plastic afvalstromen van diverse post-consumer bronnen vloeibaar te maken tot een materiaal dat vergelijkbaar is met ruwe olie. Dergelijk materiaal kan flexibel worden verwerkt en verbeterd door bedrijven als Neste tot hoogwaardige grondstof voor de productie van polymeren en chemicaliën.

De bedrijven werken samen aan het wereldwijd uitrollen van Alterra’s liquefactie-technologie met een sterke initiële focus op Europa, een leidende markt in de wereldwijde transitie naar het volledig circulair maken van plastic waardeketens. Op deze manier willen de bedrijven de acceptatie van chemische recycling bespoedigen en capaciteit ontwikkelen om moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in hoogwaardige polymeren en chemicaliën. De samenwerking van de bedrijven ondersteunt de doelstelling van Alterra Energy om in 2021 te beginnen met de bouw van een ultramoderne liquefactie-site in Europa.

Alterra’s bestaande fabriek voor het op industriële schaal vloeibaar maken van plastic afval in Akron, Ohio (VS), produceert commerciële volumes die al tot hoogwaardige grondstoffen voor plastics en chemicaliën kunnen worden geraffineerd en verbeterd. Samen met de raffinagecapaciteit van Neste stelt dit op duurzaamheid gerichte merken wereldwijd in staat om gerecyclede inhoud in hun producten en aanbod op te nemen.

“De samenwerking met Alterra Energy versterkt Neste’s ecosysteem van partnerschappen die gericht zijn op het bespoedigen van de overgang naar een economie met circulaire plastics. Het toont onze inzet om de chemische recyclingindustrie verder te ontwikkelen door een aantal leidende bedrijven te ondersteunen bij het commercialiseren van veelbelovende technologieën. Deze samenwerking ondersteunt ook het doel van Neste om nieuwe bedrijfsgroei op te bouwen op basis van chemische recycling, en vormt tegelijkertijd een nieuwe belangrijke stap in de richting van ons doel om vanaf 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval te verwerken,” aldus Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste.

“De samenwerking van Neste en Alterra ontsluit het volledige potentieel van de circulaire economie en onze technologie voor meer partners over de gehele wereld beschikbaar maken om het milieu wereldwijd te verbeteren,” aldus Alterra’s CEO Frederic Schmuck. “Neste is een wereldleider in hernieuwbare en circulaire oplossingen de steun aan Alterra’s eigen proces is zowel buitengewoon lonend als validerend.”