In 2022 startte Eric Segers als algemeen directeur bij de Ortessa Groep(Ortessa) uit Eindhoven, een groep van vijf ondernemende afvalbedrijven in Nederland en België. Segers nam hiermee het stokje over van Rob Meulendijks, die sinds 2018 aan het hoofd stond. De komst van Segers brengt de openheid in de afvalwereld weer een stap dichterbij. De sector staat voor grote uitdagingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Meer samenwerking in de keten, technische vooruitgang en innovatieve oplossingen zijn cruciaal voor toekomstbestendige verandering in de afvalwereld. Met ruim 30 jaar ervaring in het vak en zijn nieuwsgierigheid naar vernieuwingen is Segers de aangewezen persoon om deze transities te helpen versnellen.

Eric Segers legt de focus op de afvaldienstverlening van de toekomst. Met jarenlange ervaring, laatstelijk in de functie van Directeur Regio Zuid en Specialties bij Renewi, heeft Segers een serieus netwerk en veel kennis opgebouwd in de afvalsector. Rob van Gansewinkel, oprichter Ortessa: “De afvalsector is in transitie. Het kan vele malen transparanter en duurzamer. Met zijn kunde en ervaring is Eric in staat om de sector vooruit te helpen. Samen kennis delen en innoveren zijn immers de sleutel tot verandering.”

Open over afval
Ortessa heeft als missie meer openheid te creëren in de afvalwereld en heeft drie disciplines onder één paraplu; afvalinzameling, recycling en regie. “Wendbaarheid zit in ons DNA en daardoor kunnen we snel handelen en inspelen op de ontwikkelingen en innovaties die we waarnemen. Dit biedt openheid en inzichten die wij kunnen delen met anderen in de markt. Het doel is zo breed mogelijk gesprekken in gang te zetten, binnen onze groep maar vooral ook daarbuiten. Door transparant te zijn kan iedereen met deze inzichten aan de slag”, aldus Segers. Door de afwisselend commerciële, operationele en leidinggevende functies die Segers in de afgelopen jaren heeft bekleed, is hij sterk in zowel het runnen van de dagelijkse business als het ontwikkelen van een toekomststrategie. “Met Ortessa werk ik met mijn teams aan drie belangrijke pijlers: Wij zijn open over uitdagingen in de afvalwereld, wij zijn gericht op duurzaam resultaat met zorg voor mens en planeet en wij zijn nieuwsgierig naar technologische ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan onze missie. Proactief zoeken we de samenwerking, want verduurzamen doen we samen!”

Innovatielab
Segers richt zich in zijn rol als algemeen directeur op het voeren van gesprekken met partners om te kijken waar kansen liggen voor gezamenlijke ontwikkeling. “Het is geweldig om te zien dat zowel startups als grote spelers aankloppen bij Ortessa om samen naar toekomstbestendige oplossingen te zoeken voor huidige afvaldilemma’s. Onze visie meer openheid en inzicht te brengen in de afvalwereld, biedt ruimte voor mooie nieuwe initiatieven.” Segers identificeert drie aansprekende ontwikkelingen.

1) Compostering: Ortessa werkt samen met PUMA aan de ontwikkeling van een biologisch composteerbare RE:SUEDE sneaker. Deze pilot is een voorbeeld waarbij in de keten gezamenlijk wordt opgetrokken om biologische afbreekbaarheid op de proef te stellen en te verbeteren.

2) Recycling: Startup Blue Plastics B.V. bouwt aan een innovatieve oplossing voor het milieuvriendelijk en energie efficiënt recyclen van verpakkingsfolies. Ortessa is van begin af aan nauw betrokken en biedt de ruimte en kennis de recyclebaarheid te testen. Met onder meer deze technologie kan het verschil worden gemaakt voor het wereldwijde plasticprobleem.

3) Stadslogistiek: Ortessa is sinds begin 2022 aangesloten bij OpenWaste, een coöperatieve samenwerking van twaalf Nederlandse afvalinzamelaars. Via OpenWaste organiseren de betrokken bedrijven gezamenlijk de  afvalinzameling in stadscentra. De eerste emissievrije afvalinzameling is 24 februari 2023 gestart in de binnenstad van Venlo. Op korte termijn volgen nog 3 binnensteden en is het doel om in 2025 emissievrij afval in te zamelen in 40 binnensteden.