Fossielvrije afvalinzameling door Omrin in Appingedam en Delfzijl

Foto: de zes Omrin chauffeurs, met wethouder Lea van der Tuin-Kuipers van de gemeente Appingedam, wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl en Omrin-directeur Inzameling & Reiniging Meinard Kuipers.

Omrin zamelt met drie nieuwe groengas voertuigen voortaan het rest- en gft-afval in de gemeenten Appingedam en Delfzijl in. De wit-rode wagens rijden fossielvrij op duurzame brandstof, groengas. In een vergistingsinstallatie van Omrin wordt het organisch materiaal uit het restafval omgezet in biogas. Dat wordt weer omgezet in groengas.

De inzamelwagens zijn woensdag 10 april 2019 feestelijk in gebruik genomen door wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl en wethouder Lea van der Tuin- Kuipers van de gemeente Appingedam. Samen met directeur Meinard Kuipers van Omrin onthulden ze het groengas-logo op de voertuigen. De wagens stonden geparkeerd op het afvalverwerkingsstation aan de Warvenweg in Farmsum. De chauffeurs rijden vanaf deze locatie dagelijks de afvalroutes in Appingedam en Delfzijl.

Circulaire economie
“Met deze vrachtwagens op groengas maken we een stap vooruit in de circulaire economie, het groengas is een eindproduct van het organische materiaal dat zich nog in het huishoudelijk restafval bevindt”, zegt wethouder IJzebrand Rijzebol.

Wethouder Lea van der Tuin-Kuipers: “De inzamelauto’s rijden op ons eigen gft-afval. Bovendien betekent het rijden op groengas een CO2-reductie. Zo leveren we allemaal een bijdrage aan een beter milieu.”

Groengas voor alle voertuigen
Op dit moment rijdt 70% van Omrins voertuigen op groengas. Bij Omrin bedrijfsafval is dat vanaf komende maand zelfs al 100%. Daarmee heeft Omrin de primeur in Nederland onder de afvalbedrijven. Omrin lanceert daarom een uniek groengas- logo voor zijn voertuigen. “Wij zijn er trots op dat onze voertuigen fossielvrij rijden. Het groengas wordt bovendien geproduceerd uit afval. Een betere kringloop kan niet! Samen willen we de wereld mooier en schoner maken”, zegt directeur Meinard Kuipers van Omrin.

Sinds 1 juli 2018 is Omrin de afvalinzamelaar van de gemeente Appingedam. Sinds 1 januari 2019 zamelt Omrin ook voor de gemeente Delfzijl het rest- en gft-afval in.