Eerste Textiel Races groot succes!

Negentien schoolteams uit Amsterdam en Noord-Veluwe zamelden 37.614 kg oud textiel in

Vier weken lang hebben negen basisscholen uit Amsterdam en tien basisscholen uit de regio Noord-Veluwe textiel en oude kleding ingezameld tijdens de Textiel Race. Het was voor het eerst dat deze acties georganiseerd werden en met groot succes! De deelnemers hebben maarliefst 37.614 kg textiel ingezameld! Het ingezamelde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled.

Circulair Textiel
De Textiel Race maakt kinderen en hun omgeving bewust van de impact die kleding en ander textiel heeft op mens en milieu. Tijdens het project leren kinderen over de impact van fast fashion en hoe ze door te consuminderen, repareren en hergebruik een belangrijke bijdragen kunnen leveren aan een beter milieu en betere arbeidsomstandigheden in de landen waar ons textiel gemaakt wordt. Maar daar blijft het niet bij, de scholieren gaan bovendien vier weken zelf aan de slag om oud, afgedankt textiel in te zamelen.

De kinderen scoren punten voor de kilo’s die ze inzamelde, maar ook voor het repareren van textiel en promotieactiviteiten konden punten gescoord worden. De ingezamelde kleding ging naar Curitas die sorteert op hergebruik en wat niet hergebruikt kan worden wordt gerecycled.

In Nederland belandt jaarlijks nog tien kilogram textiel per persoon bij het restafval. Dit moet en kan anders, is de gedachten van de organisatie achter de Textiel Race. Ook liggen er bij veel Nederlanders tientallen kledingstukken in de kast die nooit meer worden gebruikt. Met dit project wordt er bewustzijn bij kinderen en hun omgeving over dit probleem gecreëerd en dragen de leerlingen actief bij aan de oplossing voor dit probleem.

Campagne in de buurt
De deelnemende leerlingen zamelden niet alleen thuis en bij familie kleding in, maar ze voerden ook flink campagne in de buurt. Door middel van posters, flyers en zelfs interviews op radio en tv brachten de kinderen de buurtbewoners op de hoogte van hun deelname. Buurtbewoners konden hun oude en kapotte textiel aanmelden op ​www.textielrace.nl​ en de kinderen kwamen deze dan gratis ophalen! De kinderen kregen hiermee punten voor de inzamel competitie en de buurtbewoners kregen als dank kortingscodes voor mooie duurzame merken zoals LABFRESH, Loop.a Life, Walra en SKOT Fashion. De campagnes zorgden er voor dat ook bij buurtbewoners bewustzijn werd gecreëerd over het belang van textiel recycling, hergebruik en consuminderen.

Fantastisch resultaat
Het campagne voeren en het enthousiasme van de deelnemende leerlingen heeft ervoor gezorgd dat er 37.614 kg textiel is ingezameld! Daarnaast zijn er 793 aantal kledingstukken gerepareerd en zo krijgt deze kleding een langer leven. Deze eerste races waren dan ook een groot succes! De scholen die in Amsterdam en Noord-Veluwe het meeste hebben ingezameld, hebben een schoolreis naar NEMO science museum gewonnen.

De eerste Textiel Races waren een samenwerking met gemeente Amsterdam, gemeente Putten, gemeente Harderwijk, gemeente Elburg, gemeente Nunspeet, gemeente Oldebroek, gemeente Ermelo, Curitas en Gersbo.