(foto: Annemarieke Celine)

Op 10 juli gaan diverse vrijwilligers in Nieuwegein de straat op om sigarettenpeuken op te ruimen. Naast de gemeente Nieuwegein zijn er nog 68 andere plaatsen in Nederland die deelnemen aan de Plastic PeukMeuk-actie. De actie wordt georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, een samenwerking tussen burgers, bedrijven en milieu-organisaties om de tabaksindustrie verantwoordelijk te stellen voor het plastic afval uit sigarettenfilters. Prullie, de gemeentelijke Zwerfafvalmascotte van Nieuwegein die vorig jaar is ontstaan uit een ontwerpstrijd onder basisschoolleerlingen in Nieuwegein, zal vrijwilligers in de gemeente aanmoedigen om landelijk in totaal minimaal 250.000 peuken te verzamelen.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten: ‘’Verrommeling in de openbare ruimte is een van de grootste ergernissen van inwoners. Tegelijk kunnen we de verrommeling alleen samen aanpakken. Daarom draagt onze gemeente graag bij aan het terugdringen van de vele sigarettenpeuken op straat die het milieu verontreinigen. Bij verschillende opruiminitiatieven en in onze zwerfafvalanalyses scoren peuken het hoogst. Peuken op straat zijn niet alleen storend ze verontreinigen ook liters (grond-)water. Het filter van de sigarettenpeuk is niet afbreekbaar en blijft hierdoor achter in ons milieu.’’

Elf organisaties, verenigd in het Plastic Peuken Collectief, coördineren de actie en gebruiken de verzamelde data in hun campagne voor een verbod op de plastic sigarettenfilters. Op 10 juli wordt bekend gemaakt of het landelijk doel van de Plastic PeukMeuk-actie – het verzamelen van 250.000 peuken – is behaald.

Een van de vrijwilligers die op 10 juli in Nieuwegein peuken gaan rapen zijn de Lekjutters. Vrijwilligers die mee doen kunnen het aantal door hun opgeruimde peuken doorgeven aan Het Peukenmeisje, een van de kernteamleden van het Plastic Peuken Collectief. Dit kan via haar Instagram of Facebook- account (Het Peukenmeisje).

“In de discussie rondom plastic vervuiling komen sigarettenpeuken nog steeds nauwelijks aan bod, terwijl dit al tientallen jaren één van de meest voorkomende vormen van vervuiling is’’, motiveert Karl Beerenfenger, initiatiefnemer van het Plastic Peuken collectief.

Sinds 2019 bestaat het Plastic Peuken Collectief uit: The Ocean Movement (voorheen: By the Ocean we Unite), SeaventsSea Going GreenSave Your ButtRecycling Netwerk BeneluxEcomondoHet PeukenmeisjeThe Bamboo Brush SocietySmylePlastic Soup Surfer en Straw by Straw. De organisaties worden ondersteund door honderden vrijwillige peukenrapers door het hele land. Tijdens Plastic PeukMeuk 2020 gingen in 18 gemeenten mensen de straat op en raapten in drie uur 142.000 peuken.