SUEZ kent eerste certificaat voor recyclebare verpakkingen toe aan REN Skincare

REN Skincare ontvangt het eerste certificaat van SUEZ.circpack voor haar recyclebare verpakking van haar product Clean screen, Face sunscreen 50ml. Volgens de certificeringsmethode is 99,78% van de gebruikte materialen in de verpakking van het huidverzorgingsmerk recyclebaar. Een extreem hoge score. Vanuit de gedachte dat een recyclebare verpakking begint bij het ontwerp, stimuleert SUEZ.circpack – onderdeel van specialist in afval- en grondstoffenmanagement SUEZ – bedrijven om hun verpakkingen beter te ontwerpen.

Het circulair maken van verpakkingen is een grote uitdaging voor producenten. Circulariteit begint namelijk niet pas bij de recycling-, maar bij het ontwerp van de verpakking. SUEZ.circpack helpt bedrijven om volledig circulaire verpakkingen te creëren door operationele kennis en ervaring te delen en een duidelijke standaard te zetten voor de recyclebaarheid van verpakkingen. Het eerste SUEZ.circpack certificaat is nu uitgereikt aan REN Skincare, onderdeel van Unilever. De verpakking van het product Clean screen, Face sunscreen 50ml is bijna volledig recyclebaar, omdat zowel de tube als de dop gemaakt zijn van hetzelfde materiaal. Dit type plastic, polypropyleen, wordt in veel landen ingezameld, gesorteerd en gerecycled.

Duidelijke standaard
Volgens Vincent Mooij, Manager SUEZ.circpack, ontbreekt het in de verpakkingsindustrie aan een duidelijke standaard. “Bedrijven kunnen nu zelf bepalen wat ze over recyclebaarheid op een verpakking zetten en daardoor een verkeerd signaal afgeven. SUEZ.circpack beoordeelt de recyclebaarheid van een verpakking op basis van een heldere methodologie gecombineerd met operationele kennis en big data. Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet minstens 50% van de verpakking recyclebaar zijn.”

Transitie naar circulaire economie versnellen
SUEZ wil samen met brandowners en retailers de transitie naar een circulaire economie versnellen. Mooij: “Er is al veel theoretische kennis beschikbaar over het recyclen van verpakkingen, maar onze aanvullende kennis komt uit de operationele kant. Als specialist in grondstoffenmanagement weet SUEZ namelijk precies wat er wel en niet werkt bij de inzameling, sortering én verwerking van verpakkingsafval. Wij beschikken over waardevolle informatie van de recycling van individuele verpakkingen. Deze big data zetten we in om verpakkingen samen met brandowners en retailers te optimaliseren.”