Cure Afvalbeheer doet mee aan proef met elektrische voertuigen

Cure neemt deel aan het project van VDL Translift waarbij elektrische voertuigen voor de inzameling van afval getest worden. Begin volgend jaar kunt u het voertuig al zien rijden in Eindhoven.

De elektrische voertuigen
Het elektrische inzamelvoertuig wordt vanaf het eerste kwartaal 2020 getest bij Cure Avalbeheer. Onderzoeksbureau TNO moni- tort de ervaringen. Er worden in totaal 4 voertuigen ontwikkeld door VDL Translift. De doelstelling is om met de wagens 4 uur aan
één stuk te kunnen inzamelen. Daarbij komen er bij Cure speciale snellaadstations te staan, waarmee de voertuigen binnen 35 minuten tussentijds kunnen worden bijgeladen. Door in de pauze bij te la- den, kan er dus een hele dag ingezameld worden.

Schoon én stil
Het grootste voordeel is natuurlijk dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Bestaande voer- tuigen zijn vaak erg vervuilend omdat ze veel korte afstanden rijden en vaak moeten stoppen. Daarmee rijden ze inefficiënt en veroorzaken ze relatief veel CO2-uitstoot. De elektrische voertuigen rijden daar- entegen schoon én ze veroorzaken geen geluidsoverlast. Duurzaam én stil afval inzamelen dus.

Elektrische voertuigen bij Cure Afvalbeheer
Cure Afvalbeheer doet graag mee met het project. Directeur Frans van Strijp: “We willen de kwaliteit van de leefomgeving in ons inzamelgebied zo hoog mogelijk houden. Dat vraagt om innovatieve oplos- singen, waarmee we de kwaliteit van de inzameling kunnen blijven garanderen en tegelijk voldoen aan de gestelde milieueisen. Eerder hebben als eerste afvalinzameldienst in Europa geïnvesteerd in inza- melvoertuigen op waterstof, die nu in regio Eindhoven rondrijden. We kijken er naar uit om nu ook ervaring op te doen met het elektrisch ophalen van afval en zijn blij dat alle drie de gemeenten unaniem hebben ingestemd met het inzetten en uitvoeren van dit project. Hierdoor laten zij zien hun innovatieveen duurzame doelen ook in daden te willen omzetten.”

Toekomst
VDL maakt bij deze nieuwe wagens gebruik van de kennis en ervaring die het bedrijf heeft opgedaan bij bijvoorbeeld elektrische stadsbussen. De ambitie is dat de elektrische wagens in 2020 seriematig geproduceerd worden.