Peter den Oudsten (Foto: van/via Omrin)

De heer Peter den Oudsten, oud-burgemeester van Groningen, Enschede en Meppel en in 2020 waarnemend burgemeester van Utrecht, wordt de nieuwe president-commissaris van Afvalsturing Friesland N.V. (ook bekend onder de naam ‘Omrin’), zo heeft de raad van commissarissen van Afvalsturing Friesland besloten.
De heer Den Oudsten volgt per 1 februari 2022 mevrouw Janny Vlietstra op. Zij is dan negen jaar president-commissaris geweest en treedt op die datum af vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn.

De heer Den Oudsten (69 jaar) is een ervaren bestuurder en actief in verschillende commissariaten en toezichthoudende functies, waaronder bij Energycoalition Groningen.

De raad van commissarissen van Afvalsturing Friesland bestaat verder uit
mevrouw B. Vlieger-Ruitenberg, mevrouw M.A.J. Jager-Wöltgens en de heren J.H. Bonnema, J.E. Wigboldus, R.A.M. Karsmakers en D. Hoogendoorn.

Afvalsturing Friesland zet de laatste jaren extra in op duurzaamheid, circulaire economie en inclusiviteit. Samen met de aandeelhoudende gemeenten wordt gewerkt aan minder afval, meer hergebruik, verduurzaming en innovatie in de afvalverwerking en de energietransitie. Zo produceert Omrin steeds meer groengas en groene electriciteit en stijgt het recyclepercentage. De aandeelhouders van Afvalsturing Friesland N.V. zijn op dit moment de Friese gemeenten, de Groningse gemeenten Eemsdelta en Westerwolde, de Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en overheidsbedrijf N.V. Irado (Capelle aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk). Begin 2022 zullen ook de gemeenten Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier als aandeelhouder toetreden.