Coolrec en EcoSmart starten inzamelactie “ e-waste ”

Dag van de Duurzaamheid in teken van inzameling en recycling elektronische apparaten
De Dag van de Duurzaamheid is voor recycler Coolrec en kantoorafvalinzamelaar EcoSmart morgen het startsein van een landelijke inzamelactie, waarbij klanten alle elektrische- en elektronische apparaten op de werkplek kunnen inleveren. Om meer bewustzijn rondom grondstoffenschaarste en de circulaire economie te creëren, richten de dochterorganisaties van Van Gansewinkel bij de deelnemende organisaties speciale inzamelpunten in. Coolrec draagt zorg voor het herwinnen en recyclen van waardevolle grondstoffen, zoals kunststoffen en metaal.

De afvalberg van elektrische en elektronische apparaten – ook wel e-waste genaamd – bedraagt wereldwijd ruim 41,8 miljoen ton per jaar. “In 2018 loopt dit getal op naar zo’n 50 miljoen ton afgedankte elektronica, waarvan vooralsnog slechts 60% wordt gerecycled. In de Benelux doen we dat beter, maar ook hier zijn met name op het gebied van kleine (huishoudelijke) apparaten nog stappen te maken, aangezien die nog te vaak bij het restafval terechtkomen. Met deze actie maken we het de medewerkers van onze klanten gemakkelijk om op het werk die materiaalstromen in te leveren. Bij succes breidt Van Gansewinkel de actie verder uit”, zegt Arjen Wittekoek, directeur Coolrec.

Inzameling van afvalstromen is belangrijk voor het herwinnen van grondstoffen. Coolrec is op het gebied van de recycling van e-waste koploper in de sector en één van de grootste recyclers in Europa. Het bedrijf is nu al in staat ruim 95% van alle elektronische apparaten te recyclen. “Uit bijvoorbeeld computer- en huishoudelijke apparatuur herwinnen we ijzer, aluminium, koper en kunststoffen, evenals edelmetalen, zoals goud en zilver. Die materialen geven we een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten”, aldus Wittekoek. “Deze inzamelactie bij onze klanten is bedoeld om de bewustwording rondom afvalscheiding te vergroten en om samen met het bedrijfsleven nog meer grondstoffen uit het afval te kunnen halen. Op deze manier leveren we een actieve bijdrage aan het oplossen van de grondstofschaarste en wordt meer afval omgezet in de grondstof van morgen.”

EcoSmart is het toonaangevend afvalinzamelconcept van Van Gansewinkel voor administratieve omgevingen, met als doel een afvalvrije werkomgeving te creëren. EcoSmart biedt een totaaloplossing voor kantooromgevingen die op een duurzame wijze afval aan de bron willen scheiden. “Deze gratis inzamelactie sluit naadloos aan op de duurzaamheidsdoelstellingen van de deelnemende organisaties. Met de actie stellen we diverse soorten inzamelcontainers ter beschikking en roepen we werknemers op om zoveel mogelijk afgedankte elektronica in te zamelen op de speciaal daarvoor ontwikkelde inzamelpunten op de eigen werklocatie”, aldus Roeland van Roy, directeur EcoSmart. “In 2014 is al ruim 64% van het ingezamelde afval door Van Gansewinkel tot nieuwe grondstof verwerkt, waarmee de uitstoot van 1,19 miljoen ton CO2 is bespaard. Voor 2020 willen we dit percentage gezamenlijk verhogen tot minimaal 75%.”

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]