Spaarnelanden is onderscheiden met een Wecycle Award. Deze wordt jaarlijks toegekend door Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) – bekend van de Wecycle-inleverpunten en -campagnes -. Volgens Stichting OPEN gooit Spaarnelanden hoge ogen bij het inzamelen van elektronisch afval en armaturen. Zo maakt Spaarnelanden het gemakkelijk om elektronica in te leveren via de Recyclewagen en de Haarlem Recycletas, zamelt Spaarnelanden – met Stibat – batterijen op een duurzame manier in en is het Vuil-overlaadstation open voor elektronisch afval van bedrijven.

Spaarnelanden is verheugd de Wecycle Award in ontvangst te mochten nemen. Jeanine van de Grootevheen, manager Klant en Innovatie van Spaarnelanden: “Onze chauffeurs, recyclecoaches en andere directe betrokkenen zijn blij en trots dat hun harde werk leidt tot mooie resultaten en dat het zichtbaar is geworden. Het is onze missie om een zo duurzaam mogelijke leefomgeving te ontwikkelen en het is mooi dat we bijdragen aan het verhogen van de recyclagecijfers van batterijen, lampen en elektrisch afval.”

Recycletas en Recyclewagen: de drempel verlagen
Sinds een jaar rijdt de Recyclewagen rond in de Noord-Hollandse hoofdstad. Bij deze ‘milieustraat op wielen’ kunnen inwoners onder andere terecht met hun (klein) elektronisch afval, lampen, batterijen en ander chemisch afval. In het eerste jaar werd per locatie gemiddeld 162 kg elektronisch afval per keer opgehaald. Ook gebruiken steeds meer Haarlemse huishoudens de Haarlem Recycletas (dit wordt per wijk uitgerold), waarin zij gebruikt speelgoed, boeken, kleine elektrische apparaten, textiel en cd’s/dvd’s kunnen verzamelen. Inwoners kunnen een afspraak maken om de tas op te laten halen. De volle tassen gaan naar kringloopwinkels, daar worden ze gesorteerd zodat de producten een tweede leven kunnen krijgen.

Duurzame inzameling van batterijen en lampen
Daarnaast is Spaarnelanden in 2019 samen met Stibat Services (Stichting Batterijen) een pilot gestart om op een duurzame manier (met een elektrisch voertuig) batterijen en lampen op te halen die bij retailers in Noord-Holland ingeleverd zijn.

Vuil-overlaadstation open voor elektronisch afval van bedrijven
Tot slot is het Vuil-overlaadstation, waar verschillende soorten afval binnenkomen, ook opengesteld voor elektronisch afval van bedrijven. Zo kunnen ook bedrijven op een gemakkelijke en duurzame manier elektronisch afval inleveren.

Over de Wecycle Award
De Wecycle Award is een onderscheiding die dit jaar in het leven is geroepen. Stichting OPEN onderscheidt hiermee organisaties die zich extra inzetten voor de inzameling en verwerking van elektronisch afval.  Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Hun doel is om de wettelijke inzameldoelstelling te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen ze samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren ze campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de duizenden Wecycle-inleverpunten door het hele land. De punten zijn te vinden op www.wecycle.nlwww.wecycle.nl.