Gemeenten willen burgers graag extra informatie bieden over hun gedrag met afval. VConsyst, leverancier van hardware en software voor het inzamelen van afval en grondstoffen, maakt deze dienstverlening vanaf nu mogelijk met een slimme App. De data wordt per gemeente door VConsyst beschikbaar gesteld in de AfvalWijzer app van het bedrijf AddComm. Een unieke vorm van informatieverstrekking die gemeenten en burgers gaat helpen bij betere en slimmere afvalinzamelingsprocessen.

Gegevens als saldo-informatie, ledigingen van containers of aantal stortingen wordt opslagen in de databases van VConsyst. Via de AfvalWijzer, één van de populairste apps op dit gebied, wordt deze informatie snel en makkelijk beschikbaar gesteld. VConsyst heeft om die reden ook gekozen voor samenwerking met softwareontwikkelaar AddComm, dat met Afvalwijzer een marktaandeel heeft van 65% en dus veel burgers weet te bereiken.

Slim delen van info
Manager software & elektronica Rudo Hoekman van VConsyst noemt een aantal slimme toepassingenvan data die in de app toegepast gaan worden. “Gemeente Borger-Odoorn meldt via de app aan haar inwoners wanneer de minirolcontainer is geleegd en hoeveel kilogram afval is aangeboden”.
VConsystziet het delen van informatie via de Afvalwijzer App als veelbelovende mogelijkheid om het gedrag van burgers positief te beïnvloeden. Hoekman: “Dankzij anonieme vergelijkingen met andere wijkbewoners, creëren we een vorm van bewustwording over het eigen afvalgedrag. Dat kan gemeenten helpen hun beleidsdoelstellingen rondom afval te behalen”. Een andere toepassing wordt gebruikt in de gemeente Rhenen. Rhenen gaat inwoners via de app informatie bieden over het aantal stortingen in ondergrondse containers en bezoeken aan de milieustraat met een soort digitale strippenkaart”.

De app kan via de VConsyst database ook gebruikt worden door andere gemeenten om de dienstverlening rondom afvalinzameling te verbeteren. Rudo Hoekman denkt daarbij al wat stappen verder: “Het openen van de ondergrondse afvalcontainer met de Afvalwijzer app zou een mooie toevoeging aan de functionaliteit en gebruiksgemak zijn”.

Innovatie met data
De samenwerking met AddComm is voor VConsyst een vervolg op de strategie om dienstverlening rondom afvalinzameling te verbeteren en het gemak voor gemeenten én burgers met data en innovaties te vergroten. De opgave voor gemeenten is groot als het gaat om beperking van kilogrammen restafval en de aanlevering van zuivere fracties van gft/gfe en plastic. Data om gedrag via smart apps te sturen is daarbij een belangrijke innovatie waarmee VConsyst graag gemeenten en afvalverwerkers ondersteunt.

Over VConsyst
VConsyst levert als adviseur, producent en dienstverlener totaaloplossingen op het gebied van afvalinzameling, sport & recreatie en inrichting & beheer van openbare buitenruimte. Organisaties die afval inzamelen en bewust omgaan met de urgentie om schaarser wordende grondstoffen opnieuw te gebruiken, kunnen vertrouwen op de duurzame en intelligente oplossingen van VConsyst.Over AddComm AddComm houdt zich bezig met het optimaliseren van klantcommunicatie. De AfvalWijzer is een AddComm-oplossing die door ruim de helft van de Nederlandse gemeenten gebruikt wordt voor het communiceren over afvalinzameling met burgers.