Van Gansewinkel partner afvalinzameling in het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld

Duurzame afvalverwerking The Edge

Van Gansewinkel is de partner voor de inzameling en verwerking van alle rest- en afvalstromen voor The Edge, het financiële en economische centrum in Amsterdam dat bekend staat als het meest duurzame gebouw ter wereld. Al in het eerste jaar moet ruim 75% van het ingezamelde afval geheel of gedeeltelijk een tweede leven als grondstof krijgen, de rest wordt omgezet in energie. Met de samenwerking ondersteunt Van Gansewinkel actief de duurzaamheidsdoelstellingen van The Edge in het realiseren van een betere afvalscheiding aan de bron.

Het gebouw The Edge heeft door het gerenommeerde Building Research Establishment, de hoogste duurzaamheidsscore voor nieuwe gebouwen ooit ontvangen. Door het toepassen van slimme technologieën zoals zonnepanelen en een warmte-koudeopslaginstallatie behaalde het kantoorgebouw van 40.000m² een score van 98.36 procent. In het energie-neutrale gebouw zitten meerdere organisaties gevestigd waaronder Deloitte en AKD. “Wij zijn er trots op dat we de afvalverwerking gaan uitvoeren in het duurzaamste gebouw ter wereld waarbij we streven om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit de afvalstromen die we inzamelen”, aldus Dennis Leeuwerik, Directeur Sales & Marketing bij Van Gansewinkel. “Het duurzame gedachtegoed van The Edge sluit naadloos aan op ons credo ‘Afval Bestaat Niet’. We ontzorgen de huurders in The Edge van alle voorkomende afvalstromen en zetten innovatieve inzamelmiddelen in om het afval zoveel mogelijk aan de bron te scheiden en zo de kwaliteit van de grondstoffen zo hoog mogelijk te houden.”

Omdat er meerdere bedrijven in het kantoorgebouw zijn gevestigd heeft de dochterorganisatie van Van Gansewinkel – EcoSmart – speciale inzamelmiddelen ontwikkeld waarmee per organisatie, per verdieping de scheidingsresultaten gemeten worden die naar ratio worden doorbelast. Daarnaast faciliteert EcoSmart ook in diverse inzamelmiddelen op de werkvloer wat het scheiden van afval aan de bron vereenvoudigd. Voorbeelden hiervan zijn de Tulip, een multifunctionele afvalinzamelunit waarin maar liefst zeven reststromen worden ingezameld, en de SmartBin die met name wordt ingezet in vergaderruimtes en kantoren.

Van Gansewinkel zamelt in The Edge een diversiteit aan afvalstromen in. Zo neemt de afvalinzamelaar en recycler stromen als papier/karton, swill (voedselresten uit bijvoorbeeld het restaurant), plastics, glas, klein gevaarlijk afval en ander bedrijfsafval voor haar rekening. Leeuwerik: “Met afvalrapportages krijgen de organisaties een helder inzicht in wat voor afval zij genereren en maken we hen ook bewust van de toegevoegde waarde van afvalscheiding op de werkvloer. Daarbij krijgen zij ook inzicht in wat er wordt gedaan met het ingezamelde afval en maken dit bespreekbaar om gezamenlijk het recyclingpercentage verder te laten groeien.”