Van Gansewinkel introduceert ‘Walking Bins’

Een primeur op Delta Lloyd North Sea Regatta. Afvaldienstverlener en grondstoffenleverancier Van Gansewinkel introduceert vrijdag 10 juni de eerste ‘Walking Bins’.

Professionele modellen, gehuld in unieke ‘afvalinzamelpakken’, zullen zich tussen het publiek mengen om het afval gescheiden op te halen. Iedere bezoeker kan zijn bordjes, blikjes of bekers in één van de drie bakken kwijt en in ruil hiervoor ontvangen ze fruit. Dit geheel vanuit de Cradle to Cradle-gedachte die Van Gansewinkel omarmt, namelijk afval=voedsel.

In samenwerking met de firma Engels heeft Van Gansewinkel de eerste Walking Bins ontwikkeld. Uitgangspunt was om een pak te maken, waarbij de functionaliteit van afvalscheiding en de mogelijkheid om iets ‘retour’ te geven samengaan. En het moet ook nog comfortabel te dragen zijn. Op basis van de eerste ervaringen op de North Sea Regatta zullen mogelijke aanpassingen worden doorgevoerd.

Egbert Vennik, regiodirecteur Van Gansewinkel Randstad: “Het gescheiden inzamelen van afval op evenementen is een mooi streven, maar in de praktijk erg moeilijk uitvoerbaar. Daarom gaan we nu naar de mensen toe en voorkomen we dat afval in de verkeerde container terecht komt. Zo kunnen we zoveel mogelijk afval een tweede leven geven als grondstof.”

Recyclen zonder kwaliteitsverlies
Bij de North Sea Regatta zal het afval worden ingezameld in drie verschillende stromen. Het servies dat geleverd wordt door Huhtamaki, is grotendeels te composteren. Alle bekers voor de koude dranken zijn gemaakt van PLA, een bioplastic dat 100% te recyclen is zonder kwaliteitsverlies, waardoor het oneindig als grondstof voor nieuw PLA ingezet kan worden. En wat er overblijft wordt ingezameld onder de noemer ‘afval’. Deze afvalstoffen geven we een nuttige toepassing als groene energie.

De Walking Bins zijn onderdeel van een reeks aan initiatieven om de North Sea Regatta ‘groen’ te maken. Zo worden bijvoorbeeld de programmaboekjes, instructieformulieren en placemats op Van Gansewinkel Office paper gedrukt. Dit papier is het eerste Cradle to Cradle-gecertificeerde kantoorpapier, afkomstig van de klanten van Van Gansewinkel. Hiermee is de North Sea Regatta dus haar eigen grondstoffenleverancier geworden.

100% elektrische vuilniswagen
Van Gansewinkel zet op het evenement ook een 100% elektrische vuilniswagen in. Dit geruisloze voertuig stoot geen schadelijke stoffen uit. Het restafval dat wordt ingezameld wordt in een afvalenergiecentrale weer omgezet in elektriciteit, waar de vuilniswagen weer door wordt aangedreven.

Zelfs het toiletpapier dat wordt gebruikt tijdens het evenement is duurzaam. In samenwerking met papierproducent Van Houtum levert Van Gansewinkel 1.000 rollen Satino Black toiletpapier, het enige hygiënepapier ter wereld dat CO2-neutraal geproduceerd wordt en de keurmerken FSC recycled, Europees Ecolabel en Cradle to Cradle mag voeren.

Kortom, de North Sea Regatta mag zich op dit moment met recht ‘het duurzaamste evenement van Den Haag’ noemen.

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]