Twence & Twente Milieu: Lever je lachgascilinder veilig in

Ontvang een beloning én voorkom ontploffingen in het afval

Met ingang van maandag 15 april ontvang je een beloning voor ingeleverde lachgascilinders. Lever ze veilig en anoniem in bij afvalbrengpunt Oost in Enschede en het Milieupark in Hengelo. Je ontvangt hiervoor (contant) 5 euro retour per cilinder. Initiatiefnemer Twence hoopt samen met Twente Milieu hiermee explosies in het afval te voorkomen en een veilige situatie te creëren.

Weggooien in afvalcontainers leidt tot explosies
Lachgascilinders worden gedumpt in het restafval en exploderen vervolgens regelmatig in de verbrandingsinstallaties van Twence. Het afgelopen jaar zijn er landelijk al duizenden cilinders ontploft in ovens van afvalverwerkers. Zo ook bij Twence. ‘Regelmatig moeten we verbrandingslijnen daardoor stilleggen’, geeft Ilse Jansink van Twence aan. Lachgas staat sinds 2023 op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet. Sinds het verbod wordt er geen statiegeld meer betaald. Met als gevolg dat maandelijks lege en halfvolle lachgascilinders na gebruik in afvalcontainers belanden. Dit levert zorgwekkende en zeer onveilige situaties op, omdat deze lachgascilinders kunnen ontploffen. ‘Inmiddels staat bij Twence de teller op drie miljoen euro schade in één jaar tijd. Dit geld geven we liever uit aan de echte verduurzaming van de regio. Daarom zoeken we naar oplossingen.’ Voor de tijdige verwerking van afval, de continuïteit van de installaties én de veiligheid van medewerkers is het dus van belang om nu in actie te komen. De pilot met beloning is er één van.

Beloning
‘Door een beloning van € 5,00 per cilinder beschikbaar te stellen, roepen we gebruikers van lachgascilinders op om ze veilig in te leveren in Hengelo en Enschede. Ken jij iemand, die in het bezit is van lachgascilinders, wijs ze dan op deze premie’, aldus Ilse Jansink. Op www.twentemilieu.nl/veiliginleveren vind je alle praktische informatie. Deze pilot loopt van maandag 15 april tot en met donderdag 11 juli. Daarna wordt de balans opgemaakt en gekeken of er daadwerkelijk minder cilinders in de afvalstromen en openbare ruimtes terecht komen.

Locaties
De inzameling met beloning vindt plaats op twee locaties in de regio (Hengelo en Enschede). Alle inwoners uit de gemeenten, waar Twente Milieu inzamelt (Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Wierden), kunnen hier (anoniem) terecht.

1. Milieupark Hengelo (Wegtersweg 9)
Maandag    12.00 – 16.00 uur
Dinsdag     12.00 – 16.00 uur

2. Afvalbrengpunt Enschede Oost (Lenteweg 44)
Woensdag  12.00 – 16.00 uur
Donderdag 12.00 – 16.00 uur

Let op:
Je kunt maximaal 10 cilinders per keer inleveren.
De beloning (5 euro, zonder milieupas) ontvang je alleen tijdens de pilot bij het inleveren in Hengelo en Enschede Oost. Veilig inleveren kan ook met milieupas (zonder beloning) tijdens openingstijden bij Milieuparken Hengelo en Hof van Twente en de afvalbrengpunten in Almelo, Enschede, Losser, Oldenzaal en Wierden.