SUEZ gaat ruim 75.000 ton restafval per jaar in acht gemeenten verwerken

SUEZ – voorheen SITA Nederland – gaat in de komende vijf jaar al het restafval van acht Brabantse gemeenten verwerken. Na een gezamenlijke Europese aanbesteding hebben de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk officieel voor SUEZ gekozen. De acht gemeenten die het Hart van Brabant vormen, laten vanaf 1 februari 2017 hun restafval verwerken bij SUEZ in Roosendaal. Het contract hiervoor is vandaag getekend en heeft een looptijd van vijf jaar met een optie om nog twee keer met drie jaar te verlengen. SUEZ gaat het restafval verwerken van 2,2 miljoen inwoners.

“SUEZ wordt verantwoordelijk voor de verwerking van ruim 75.000 ton restafval per jaar in de acht Brabantse gemeenten. Zowel de Brabantse gemeenten als SUEZ zijn erg blij met deze samenwerking”, vertelt José Verouden, directeur Overheden en Public Affairs van SUEZ Nederland. “Een goede prijs- kwaliteitverhouding en duurzame aspecten speelden een belangrijke rol. De duurzame ambities van beide partijen sluiten goed op elkaar aan. De inzameling door de gemeente en hoogwaardige verwerking door SUEZ leveren samen een grote bijdrage aan de Brabantse ambitie om economische groei en duurzaamheid hand in hand te laten gaan.”

ReEnergy
Bij de verwerking van restafval werd ook gekeken naar de hoeveelheid energie die de verwerking oplevert. Door de verwerking van het afval in ReEnergy – één van de modernste Afval Energie Centrales in Europa – kan SUEZ voldoen aan die ambitie. Met een behandelcapaciteit van 291.000 ton per jaar kan de centrale gemeentelijk en commercieel afval verwerken en 275.000 MWh aan elektriciteit opwekken, waarvan 55 procent groene stroom. Op die manier levert de centrale elektriciteit aan 70.000 huishoudens. ReEnergy levert ook warmte aan kassen in de omgeving van de centrale, waardoor ongeveer 3,5 miljoen m³ aardgas wordt bespaard. Daarnaast gaan SUEZ en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) een fabriek voor de productie van biomineralen realiseren. Met behulp van (rest)warmte uit ReEnergy wordt ruim 100.000 ton dikke mestfractie uit de regio Brabant ingedroogd tot organische mestkorrels. Deze zijn geschikt voor export naar landen waar een tekort is aan mineralen voor een goede productie van gewassen. Tot slot blijven er na verbranding resten achter waarin nog veel waardevolle materialen zitten. Hieruit worden metalen en grondstoffen voor asfalt, de opharding van wegen en beton gewonnen. Zo wordt het restafval optimaal benut.

Ruimte voor duurzame groei
“Gemeenten moeten in 2020 aan de landelijke doelen voor materiaalhergebruik voldoen. Dat betekent dat afval steeds meer als grondstof gezien en behandeld moet worden. Restafval wordt aan de bron of bij de verwerking gescheiden in deelstromen die zo voor hergebruik in aanmerking komen. Het restafval dat beschikbaar komt voor verbranding neemt dan af”, vertelt Verouden. “SUEZ steunt deze doelen, want wij zien de urgentie van een grondstoffenrevolutie. Daarom zijn in de aanbesteding geen vaste aan te leveren hoeveelheden afval afgesproken. Dit biedt ruimte voor duurzame ontwikkelingen in het afvalbeleid.”