(foto: van/via Blink)

Gerardusschool Deurne behield de koppositie tijdens de race en is met 5.678 ingezamelde apparaten en een score van 5.810 de grote winnaar. Gefeliciteerd Gerardusschool, een geweldige prestatie en dik verdiend!

Op maandag 1 november werd de trotse winnaar op school in de bloemetjes gezet en overhandigde Diana van der Sloot (Program- mamanager Duurzaamheid, gemeente Deurne) de leerlingen uit groep 8 de welverdiende prijs: een schoolreisje naar De Ontdekfa- briek.

Tien schoolteams in Zuidoost-Brabant haalden in vier weken tijd (27 september tot 21 oktober 2021) 32.521 oude elektronische appara- ten op voor recycling. Meer dan het dubbele van het gemiddelde van een race!

“Met de E-waste Race bereiken we jaar na jaar prachtige resultaten en hebben we weer ontzettend veel e-waste kunnen redden van het restafval. Op deze manier kan Blink ervoor zorgen dat e-waste te- recht komt waar het hoort, namelijk bij gerenommeerde recyclers”,aldus Mark Vaal, directeur Blink.

Wethouder Marnix Schlösser:”Trots op al onze jonge Deurnenaren die deelgenomen hebben aan de E-waste race. Mooi dat er zoveel elektrisch afval is ingezameld. Jong geleerd is oud gedaan. En nu heeft ook nog eens een Deur- nese school de race van Zuidoost-Brabant gewonnen! Gefeliciteerd Gerardusschool!”

Bedankt alle scholen, leerlingen, ouders en leerkrachten voor jullie inzet en enthousiasme. Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch af- val (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval be- landt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een lade.

De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstoffenschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in bij buurtbewoners. Als ze e- waste lieten repareren, leverde dat extra punten op.

De leerlingen voerden enthousiast campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de race. Sommige scholen haalden zelfs de lokale radio en tv. Buurtbewoners boden hun oude elektro- nische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aan, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen.

Alle ingezamelde apparaten worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen in oude elektronica.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken mee- gedaan aan de E-waste Race Blink 2021: De Vlier, KC Mozaïek, De Kleine Kapitein, Mariaschool, Antonius, Gerardusschool, De Raagten, De Hasselbraam, St. Jozef en Kind- centrum de Parel.

De E-waste Race Blink 2021 is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Blink. Samen zorgen zij ervoor dat ingezameld e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Mobiele telefoons
In totaal zijn er 730 mobiele telefoons opgehaald. Deze worden apart ingezameld omdat de onderdelen apart verwerkt worden.

Sinds de start in 2018 is de Zuidoost-Brabantse E-waste Race een begrip. Elk jaar stijgt het aantal elektronische apparaten dat door de leerlingen van de deelnemende scholen in Zuidoost-Brabant wordt opgehaald.

De E-waste Race Blink is een initiatief in samenwerking met Blink en Weee Nederland. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.