De Bries introduceert de Bio-Base(d) afvalzak van groene PE

Revolutionaire afvalzak van suikerrietafval zorgt voor een CO2 inname in plaats van CO2-uitstoot

Het Eindhovense bedrijf De Bries en Base Packaging uit Maasdijk introduceren vandaag als eerste een milieuvriendelijke afvalzak die voor 85% gemaakt is van suikerrietafval. Door gebruik te maken van deze grondstof is er geen sprake van een CO2-uitstoot, maar een CO2 inname van wel 1,3 keer het gewicht van de duurzame zak.

Het afvalproduct van de suikerrietplant blijft over na de productie van suiker. Tijdens zijn levensduur neemt de plant meer CO2 op dan dat er tijdens het gehele productieproces én vervoer van de bio-base(d) afvalzakken aan uitstoot geproduceerd wordt. De afvalzak vult hiermee het gat tussen de al beschikbare biologisch afbreekbare zakken en de traditionele PE zak. Dit maakt deze innovatie tot de groenste afvalzak op de markt.

Klimaatwinst
“Er wordt een grote klimaatwinst gehaald op de uitstoot van CO2” aldus Mark Donders, de directeur van De Bries. De zakken bestaan voor 85% uit suikerrietafval, hierdoor wordt er een grote winst behaald op de uitstoot van CO2 in het gehele productieproces. Jaarlijks worden er per Nederlander 50 afvalzakken verbruikt, grofweg is dat 3 miljoen kilo aan plastic. Mark vervolgt met “De CO2-uitstoot neemt met 8 miljoen kilo af als iedereen in Nederland over zou stappen naar deze innovatieve klimaatvriendelijke afvalzak. Door het gebruik van deze afvalzakken kan elke gemeente een deel van haar klimaatdoelstellingen met betrekking tot het reduceren van CO2-uitstoot behalen”. De afvalzakken zijn daarnaast volledig recyclebaar.

Gecertificeerd
Aan de kwaliteit van de bio-base(d) afvalzakken zijn geen concessies gedaan. De klimaatvriendelijke afvalzakken bezitten dezelfde eigenschappen als reguliere plastic afvalzakken. Alle zakken zijn bovendien voorzien van een OK biobased certificatielabel van TUV Austria.

De eerste pilotgemeente is al gestart
Een eerste pilot is reeds gestart bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Wethouder Remy Meijers is erg enthousiast. Volgens Remy draagt zijn gemeente hierdoor bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Meer gemeenten hebben aangegeven dat ze op korte termijn een pilot met deze klimaatvriendelijke afvalzak willen starten.

In eerste instantie zullen de bio-base(d) afvalzakken geproduceerd worden in drie standaardmaten; pedaalemmerformaat, komo-formaat en een zak voor schoonmaaktrolleys. De zakken kunnen echter in alle formaten, diktes en kleuren geproduceerd worden en zijn dan ook geschikt voor verschillende doeleinden.

Verkrijgbaarheid
De klimaatvriendelijke afvalzakken zijn te verkrijgen via de verkoopafdeling van De Bries. Bereikbaar via: info@debries.eu of +31(0)40-7852551. Maar de Bio-base(d) afvalzakken zijn ook direct te bestellen in de webshop: https://debries.eu/product-categorie/bio-based-afvalzakken/