Succesvolle inzamelproef donzen dekbedden Sympany en Ducky Dons breidt uit

Dons Recycling - Ducky Dons / Van Nieuwenhuizen Juni 2020
(foto: van/via Sympany)

Nog geen jaar geleden startte Sympany met een proef op zes gemeentewerven om donzen dekbedden apart in te zamelen. Een mooie circulaire samenwerking tussen Sympany en het Ermelose familiebedrijf Ducky Dons, een dekbedproducent die ook donzen dekbedden recycled tot nieuwe circulaire donzen dekbedden.

Het dons en de veren worden voorgesorteerd, duurzaam gewassen met water en zeep, gedroogd, gesteriliseerd, nogmaals gesorteerd en verwerkt tot nieuwe dekbedden en kussens.

Inmiddels heeft Sympany 10 van deze dons inzamellocaties/-containers in Nederland. Een mooi begin, maar dat kan beter.

Jaarlijks worden ruim 1,5 miljoen nieuwe dekbedden verkocht, die na gebruik veelal in het restafval verdwijnen. Het is een afvalstroom, die officieel niet bij het textiel hoort en vaak wordt ingeleverd bij afvalbrengstations, om vervolgens tegen hoge kosten te worden verbrand.

Voor het donzen deel, circa 36% van het totaal aan ingeleverde dekbedden, is nu dus een oplossing. Met deze nieuwe vorm van inzameling hopen wij een nieuwe beweging in gang te hebben gezet, die groeit en zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de circulaire textielketen.

Ook bijdragen aan het behoud van grondstoffen met een dons container? Neem contact op met de afdeling Relatiebeheer of je relatiebeheerder via telefoon of mail www.sympany.nl