Platform en recycletainment helpen circulaire keuzes te maken

Wecycle-campagne wijst op alternatieven na gebruik apparaten en lampen

Wat doe jij? Met deze vraag roept Wecycle in een nieuwe campagne mensen op na te denken over circulaire keuzes rond gebruikte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. De platformen watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl geven de consument hierover informatie. Deze zijn ‘powered by Wecycle’ en bieden ook ruimte aan andere organisaties om elkaars boodschap te versterken. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De platformen watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl geven mensen informatie over de keuzes nadat een apparaat of lamp is gebruikt: inleveren voor recycling, repareren, verkopen of weggeven. “Al deze mogelijkheden zijn beter dan weggooien,” zegt Jan Vak, directeur Wecycle. Partners van het platform zijn de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, Milieu Centraal, Stichting Repair Café International en Uneto-Vni. Jan Vlak: “De vuilnisbak is onze gezamenlijke vijand en met dit platform bereiken we ook mensen die in eerste instantie niet denken aan inleveren voor recycling en wel aan producthergebruik of levensduurverlenging.”

Recycletainment
In diverse filmpjes van 6 seconden op Facebook, Instagram en YouTube roepen apparaten en lampen hun eigenaren op een keuze te maken en in actie te komen: inleveren, repareren, verkopen of weggeven. Vaak zijn meerdere opties mogelijk, de keuze is aan de consument. Ook via billboards langs snelwegen, in drukke winkelgebieden, op NS-stations en bij voetbalwedstrijden wordt de komende weken de aandacht geleid naar het platform. “Het is een nieuwe en leuke manier om onze boodschap over te brengen, vandaar dat we het recycletainment noemen,” aldus Jan Vlak.