SIMEC en N+P vormen Joint Venture

SIMEC en N+P gaan zich richten op energiecentrales met een nieuwe pellet Joint Venture
SIMEC Subcoal Fuels Ltd gaat alternatieve brandstoffen produceren gemaakt van niet-recyclebaar afval.

SIMEC Energy, onderdeel van Sanjeev Gupta’s GFG Alliance, heeft een overeenkomst gesloten met N+P Group om een Joint Venture te vormen; SIMEC Subcoal Fuels Ltd. (SSF). Hiermee wordt een nieuwe grote alternatieve brandstofleverancier opgericht zodat er kan worden voldaan aan de groeiende vraag naar groenere brandstoffen voor energiecentrales die (nu nog) worden gestookt met traditionele brandstoffen.

N+P’s gepatenteerde Subcoal® pellet is er op gericht om zowel aan de groeiende vraag naar het hergebruiken van huishoudelijk en industrieel afval als de toenemende vraag naar duurzame energieopwekking te kunnen voldoen.

Het Subcoal® productieproces gebruikt voorheen onbruikbare, hoogcalorische niet-recyclebare afvalstromen die op de binnenlandse markt beschikbaar zijn. Omdat het afval al bestaat uit 50% biomassa zijn de pellets een ideale, duurzame vervanging voor fossiele brandstoffen in energiecentrales. Gemiddeld produceert Subcoal® 50% minder CO2 en is beduidend goedkoper dan fossiele brandstoffen en normale biomassa.

Bestaande waste to energy centrales gebruiken al niet-recyclebaar afval, maar de afvalstromen die hier ingezet worden hebben een lagere calorische waarde dan de afvalstromen die gebruikt worden in het Subcoal® proces. Omdat Subcoal® zich richt op hoog calorische afvalstromen kunnen fabrieken die Subcoal® inzetten en waste to energy centrales samenwerken om voor beide toepassingen de grondstoffen en logistieke keten te optimaliseren.

De eerste stap die genomen is door SSF om dit te realiseren is het tekenen van een leveringsovereenkomst met Uskmouth Powerstation voor het leveren van 900.000 ton Subcoal® per jaar voor de duur van 20 jaar. De JV zal daarnaast minstens vier nieuwe Subcoal® productielocaties op gaan zetten in de UK om aan deze vraag te kunnen voldoen. SSF streeft er naar om meer traditioneel gestookte energiecentrales aan te moedigen om te schakelen naar het inzetten van Subcoal® door milieuvriendelijke pellets aan te bieden met een concurrerende prijs.

Stijn Jennissen, Commercieel Directeur van N+P Group BV: “Deze Joint Venture met SIMEC is een belangrijke mijlpaal in onze groeistrategie voor alternatieve brandstoffen, met de brandstofleveringsovereenkomst als een uitstekende basis. Wij kijken uit naar een sterke relatie met SIMEC en om deze relatie verder uit te breiden met vele andere leveringsovereenkomsten.”

Jay Hambro, Chief Executive – Energy and Mining – SIMEC Group: “Deze Joint Venture is belangrijk nieuws voor de partners en voor de alternatieve brandstoffenmarkt. De Subcoal® technology biedt een oplossing om afval dat anders naar de stortplaats zou zijn gegaan te gebruiken en om aan de groeiende vraag naar duurzame, hoogcalorische brandstoffen te kunnen voldoen. Daarnaast past het perfect bij de plannen om Uskmouth Power Station om te schakelen en het komt overeen met onze filosofie om de grondstoffen zo dicht mogelijk bij de locatie waar ze ingezet worden vandaan te halen.”