Techbedrijf Seenons neemt Recycling Partners Belgium (RPB) over. Dat maken beide bedrijven vandaag bekend. Het doel van de overname is om de markt in zowel België als Nederland nog beter te kunnen bedienen. Klanten en partners in beide landen profiteren van een bundeling van krachten door de synergie tussen RPB (sterk in service) en Seenons (sterk in tech). Dit biedt klanten en partners uniformiteit en schaalvoordeel. De overname is officieel beklonken op 11 augustus.

Gedeelde missie, complementaire krachten
Het Belgische RPB is, toevalligerwijs, 1 dag later dan Seenons opgericht. In 2019. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen beide bedrijven. Eén daarvan – en de belangrijkste – is de gedeelde missie om afval de wereld uit te helpen. Geld verdienen door daadwerkelijk afval te verminderen, dat is de stellige overtuiging waarin de bedrijven elkaar vinden. Met als uiteindelijke doel: een Europese oplossing voor grote bedrijven die minder afval willen en toewerken naar een circulaire economie. Concreet willen de bedrijven gezamenlijk een halve megaton afval uit de verbrandingsoven redden in 2026.

Klanten in Nederland profiteren van expertise RPB
Joost Kamermans, mede-oprichter en CEO van Seenons: “Met RPB hebben we een partner gevonden die complementair is aan Seenons. Stijn en zijn team blinken uit in kennis van recycling en processen op de vloer. Ze weten wat er achter de voordeur bij de klant speelt. RPB heeft een goed netwerk in België en vult ons aan met hun ervaring in customer service. Deze strategische samenwerking stelt ons gezamenlijk in staat nog steviger voet aan de grond te krijgen in de markt. Niet alleen in Nederland en België, maar uiteindelijk ook in Europa. Een eerste, belangrijke stap richting onze plannen voor internationalisering.” Wat gaan klanten in Nederland merken van deze samenwerking? “Onze klanten zullen profiteren van een nog betere dienstverlening door goede klantkennis en de mogelijkheid om experts aan te haken bij specialistische vragen over afval.”

Betere dashboarding voor klanten in België
Oprichter en partner Stijn Smetsers van RPB vult aan: “Wij zijn de afgelopen vier jaar organisch gegroeid en wij zijn klaar voor de volgende stap. Seenons kwam wat dat betreft op het juiste moment. Seenons is een tech-bedrijf, met veel kennis van software en ervaring in rapportage. Wat onze Belgische klanten hiervan gaan merken is dat wij hen nog beter kunnen bedienen met dashboarding: realtime inzichten in hun afvalstromen.” De strategische samenwerking stelt RPB in staat om op te schalen en door te groeien als organisatie. Met als einddoel om al het afval de wereld uit te helpen. Want: “Een voorkomen ton afval is tenslotte de beste ton afval.”

Geen operationele gevolgen
Hoewel beide bedrijven intensief gaan samenwerken, verandert er operationeel niets. De naamgeving van beide organisaties blijft ongewijzigd. Ook blijven zowel Seenons als RPB, met hun medewerkers, opereren vanuit hun eigen kantoren in Amsterdam en Turnhout.

Over Seenons
Seenons is een bekroond techbedrijf met een duidelijke visie: een afvalvrije wereld. Alleen al in Europa wordt jaarlijks 2,5 miljard ton afval geproduceerd. 90% van dat afval wordt ‘verspild’, slechts 7,2% wordt hergebruikt*. Tegelijkertijd heeft de EU een ambitieuze doelstelling om natuurlijke hulpbronnen te beschermen en 100% circulair te worden tegen 2050.

Het Seenons platform brengt iedereen in de afvalketen samen en verbindt organisaties die afval creëren aan organisaties die het hergebruiken. Zo wordt de hoeveelheid afval verminderd en de overgang naar een circulaire economie versneld. Seenons is het enige onafhankelijke platform in Europa dat zich focust op het redden van afval. Het is actief op +3000 locaties in de Benelux, met +235 partners en +75 verschillende soorten bedrijfsafval op het platform. Seenons helpt organisaties om controle te krijgen over hun afval, biedt flexibiliteit voor het kiezen van de beste partners én geeft de inzichten en expertise om de reis naar zero-waste te beginnen. www.seenons.com

Over Recycling Partners Belgium
RPB ontzorgt (middel-)grote ondernemingen in héél België van hun totale afval- & materialenbeheer. Steeds met focus op verduurzaming, optimale afvalvalorisatie en totale ontzorging. Als deskundige partner fungeert RPB als ‘manager’ van de afvalstromen van haar klanten. RPB bouwt op basis van de behoeften en wensen, een geoptimaliseerd afvalbeleid uit met als doel te verbranden restafval te reduceren en recyclage scores te verhogen. Aan de hand van het uitgebreide RPB netwerk wordt gezorgd voor lokale en/of specialistische eindverwerkers die het afval maximaal een tweede leven geven. RPB richt zich voornamelijk op de productie industrie, logistieke dienstverleners, grote retailers en overheden. www.rpb.be