Rotaryclub ontwikkelt mobiel Plastic Recycle Lab in de strijd tegen plastic

Opmars naar plastic-recyclefabriek voor bouwmaterialen in India

(Foto: van/via Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam)

Kinderen, maar ook volwassenen, bewust maken van de gevaren van plastic voor onze gezondheid en het milieu. Als het aan Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam ligt gaat hun mobiele Plastic Recycle LAB hier een bijdrage aan leveren. De club financierde, ontwikkelde en bouwde een ingenieus lab in een aanhanger waarin verzameld plastic afval wordt omgesmolten tot iets nieuws. Het LAB kan gebruikt worden door scholen, bedrijven, clubs en andere organisaties die willen helpen het bewustzijn rond plastic te vergroten.

Fietsen, malen, smelten, persen en klaar!
In het LAB staat een fiets die een shredder aandrijft waar verzameld plastic in wordt vermalen. Vervolgens smelt een extruder, een soort groot kitpistool, de korrels om en perst een dikke warme draad plastic in een mal. Het plastic wordt hard en kan uit de mal worden gehaald. Begeleidend video- en lesmateriaal leert kinderen welke soorten plastic er zijn, wat de gevaren van plastic zijn en welke soorten wel en welke niet kunnen worden hergebruikt.

Het LAB op pad
Het mobiele LAB is pas net af maar nu al staan organisaties te springen om het lab in te zetten voor hun eigen projecten. Vanaf eind mei staat het LAB bij het Alkmaarse afvalverwerkingsbedrijf HVC waar scholen uit heel Noord-Holland naar toe komen. De afvalverwerker is sponsor van het LAB, net als de Energy Transition Campus Amsterdam. Dit is de innovatieve hub van Shell in Amsterdam Noord waar wetenschappers samenwerken aan oplossingen voor de energie-uitdagingen van vandaag. Kinderen van scholen uit de directe omgeving van de campus hebben vorige maand in het LAB plastic omgesmolten tot leuke, handige gadgets zoals een onderzetter of een kleine sleutelhanger in de vorm van een schildpadje of vlinder.

(Foto: van/via Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam)

Opmars naar meer: India
Het mobiele Plastic Recycle LAB is een opmars naar een groter project in Visakhapatnam, India. In deze kustplaats aan de Oostkust van India hoopt Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam samen met Rotaryclub Visakhapatnam een echte plastic-recyclefabriek te realiseren. In plaats van hebbedingetjes worden hier straks bouwmaterialen als tegels, balken en palen gemaakt van het plastic dat er wordt verzameld. Hiervoor heeft de Nieuwendamse Rotaryclub de kennis van Save Plastics aangetrokken. Deze organisatie heeft jarenlange ervaring in het recyclen van plastic tot bruikbare dingen en is als partner en sponsor betrokken bij het mobiele LAB.

Anne Legeland, binnen Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam initiatiefnemer van het project, heeft met eigen ogen gezien hoe groot het probleem in India is. “Voor mijn werk ben ik veel in India en ook in Visakhapatnam. De berg plastic die hier in de haven en langs de kustlijn drijft en ook aanspoelt is bijna ondenkbaar groot. Zonder meer opruimen verplaatst het probleem alleen maar. Tijdens een van mijn reizen viel het mij en mijn reisgenoten op dat er overal van die zwaar bevuilde modi- en portapotti wc’tjes door het landschap staan. Al grappend zeiden we dat we eigenlijk tegels en bouwmaterialen zouden moeten maken van omgesmolten plastic om nettere, meer hygiënische sanitaire voorzieningen mee te maken. Inmiddels hebben we dat idee serieus onderzocht en gaan we ervoor. Het is een win-win situatie. De fabriek verschaft werk, het plastic wordt opgeruimd en gerecycled en dat zorgt weer voor een betere hygiëne”.

(Foto: van/via Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam)

Fondenswerving
Het mobiele Plastic Recycle LAB is gefinancierd door de leden van Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam, door mensen en bedrijven uit hun netwerk en door diverse sponsors en donateurs. De fondsen voor de uiteindelijke fabriek worden binnen Rotary International opgehaald.

Organisaties of scholen die het leuk vinden het mobiele LAB in te zetten bij hun activiteiten kunnen contact opnemen met plasticrecyclelab@rotary.nl