Opening buurtcompostbakkerij in Leidschendam

Hoe kun je ervoor zorgen dat GFT beter gescheiden wordt en dat je er zelf ook nog wat aan hebt? De CompostBakkers hebben hier een oplossing voor. Op zaterdag 2 juli opent stadstuin Rusthout de buurtcompostbakkerij. Een inzamelpunt voor GFT waar op locatie compost gemaakt wordt voor de stadstuin. Wethouder Floor Kist heeft het inzamelpunt officieel geopend.

Opening
Speciaal voor de opening maakte de schillenboer met de CompostBakkers een ronde door Leidschendam om op verschillende locaties Groente- Fruit- en Tuinafval op te halen. De ronde eindigde bij de stadstuin Rusthout aan de Noordsingel, waar wethouder Floor Kist de CompostBakkers met het verzamelde GFT hartelijk ontving. Hij onthulde een informatiebord waarop staat wat er allemaal bij het GFT mag. Ook legde hij uit hoe belangrijk het is om GFT apart te houden, omdat er nog veel nuttigs mee gedaan kan worden. Bij de Stadstuin wordt er compost van gemaakt. Compost zorgt ervoor dat er meer voedsel in de grond zit, waardoor planten beter groeien.

Workshop composteren
Om daad bij woord te voeren was er na de opening een informatieve workshop composteren. Het hele proces van GFT tot de aller fijnste compost, duurt ongeveer een half jaar. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er constant, zeven miljard organismen druk aan het werk in één kubieke meter compost. Het is belangrijk dat de compost lucht krijgt, want dan gaat de composthoop niet stinken en gaat het proces sneller. Heb je last van fruitvliegjes bij je compost? Dek je compost dan af met een krantenpapiertje.

CompostBakkers
Het buurtcomposteren is een initiatief van de CompostBakkers. Zij zetten zich in voor het verzamelen en composteren van GFT in de buurt. Als GFT niet meer gescheiden wordt, verdwijnt een belangrijke grondstof voor een gezonde bodem in de verbrandingsoven. Dat is natuurlijk zonde. In stads-, buurt- of schooltuinprojecten kan van GFT goede compost voor de tuin worden gemaakt. Ook afvalinzamelaar Avalex ondersteunt dit initiatief van harte, omdat zij het erg belangrijk vindt dat grondstoffen gerecycled worden. Hoe minder GFT in het restafval terecht komt, hoe beter!

Fonds 1818
Het idee voor buurtcomposteren komt uit Vlaanderen, waar in veel steden en dorpen buurtcomposteerderijen zijn. Na een pilot van de CompostBakkers in Den Haag in samenwerking met Fonds 1818, is het een programma van Fonds1818 geworden. Buurttuinen uit het werkgebied van het fonds kunnen een aanvraag doen voor een compostbakkerij.

Meer informatie?
Benieuwd geworden? Kijk dan op de website van stadstuin Rusthout www.stadstuinrusthout.nl. Wil je meer weten over GFT en wat Avalex daar mee doet? Kijk dan op: www.avalex.nl/de-kringloop-van-afval.