NVRD en Vereniging Afvalbedrijven vragen steun kabinet voor risico’s lachgascilinders

‘Veiligheid medewerkers is in gevaar, installaties hebben miljoenen schade’

De Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en de Vereniging Afvalbedrijven (VA) dringen bij de bewindspersonen Yeşilgöz, Kuipers en Heijnen aan op spoedig overleg over het dumpen van lachgascilinders in de openbare ruimte en in de afvalketen. Medewerkers van vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties lopen nu grote veiligheidsrisico’s door ontploftelachgascilinders. Installaties hebben dit jaar al tientallen miljoenen schade opgelopen en moeten vaak worden stilgelegd. De NVRD en VA vragen de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen.

Sinds 1 januari is een lachgasverbod van kracht. Sindsdien vinden de afvalinzamelende en -verwerkende bedrijven wekelijks tientallen lachgascilinders in vuilniswagens en verbrandingsinstallaties. Zowel gemeenten als publieke en private afvalbedrijven hebben door ontplofte, afgedankte lachgascilinders forse schade opgelopen aan voertuigen en installaties. De vuilniswagens en installaties moeten worden gerepareerd.

Wachten op een ongeluk
‘Wij maken ons natuurlijk vooral zorgen over de grote veiligheidsrisico’s waaraan wij onze mensen dagelijks blootstellen’, benadrukt Boris van der Ham, voorzitter van de VA, ‘Het is wachten totdat er een ongeluk gebeurt. Deze situatie is niet langer meer houdbaar. Wij willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt.’

De NVRD en VA willen controle krijgen over de inzameling en verwerking van afgedankte lachgascilinders. Hiertoe zijn al concrete voorstellen gedaan. De sector wil bijvoorbeeld dat wordt toegestaan dat lege lachgascilinders worden ingeleverd bij officiële inleverpunten zoals gemeentelijke milieustraten of afvaldepots.

De NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven vragen de betrokken ministers om een persoonlijke overleg over deze problematiek.