Nieuwe landelijke wel/niet lijst moet inwoners helpen bij afvalscheiding PMD

De meeste consumenten doen hun best om hun afval goed te scheiden, maar vinden dit lastig omdat er zo veel verschillende soorten afval zijn. Het is voor inwoners bij de inzameling van PMD (plastic, metalen en drankenkartons) niet altijd logisch wat er wel of niet in de zak of bak mag. Dit leidt tot vervuiling in de afvalstroom, die daardoor slechter of zelfs helemaal niet meer te recyclen is. Gemeenten en inzameldiensten komen daarom met een nieuwe wel/niet lijst voor hun inwoners, die meer duidelijkheid moet bieden.

De lijst is opgesteld door het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) in samenwerking met Milieu Centraal, VANG- HHA, HVC, Omrin en NVRD. PKO is een samenwerking tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Verpact (voorheen Afvalfonds Verpakkingen), om afspraken te maken over de inzameling van PMD. Het PKO verwacht dat de lijst inwoners helpt om hun afval goed te scheiden. Hierdoor kan er meer worden gerecycled en blijven waardevolle grondstoffen behouden, die weer kunnen worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen en producten.

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact, en Paul Hofman, lid van de VNG commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu en bestuurslid NVRD, benadrukken het belang van goede communicatie om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen: “Om afval zo duurzaam en circulair mogelijk te verwerken, stimuleren gemeenten hun inwoners om het afval op een juiste manier gescheiden aan te bieden. Uitgangspunt voor een goede afvalscheiding is dat het voor inwoners logisch is wat in welke bak of zak thuishoort. We zijn dan ook blij dat we samen de nieuwe PMD wel/niet lijst hebben opgesteld. Dit maakt het voor inwoners makkelijker om goed te scheiden. Daarmee verwachten we dat nog meer ingezameld PMD kan worden gerecycled, wat goed is voor het milieu en de circulaire economie.” Hester Klein Lankhorst en Paul Hofman zijn beiden co-voorzitter van het PKO.

Rob Versfeld, Milieu Centraal: “Er was onduidelijkheid bij de consument, waardoor PMD-afvalstromen vervuild raakten. Milieu Centraal heeft de nieuwe wel/niet-lijst verwerkt in de Afvalscheidingswijzer en op haar website. Zo bieden wij de consument helderheid.”

De nieuwe lijst is ook noodzakelijk geworden omdat verpakkingen steeds beter te recyclen zijn door innovatie in verpakkingsontwerp, sortering en recycling. De lijst kan door gemeenten gebruikt worden in de communicatie naar hun inwoners. De nieuwe wel/niet lijst voor PMD is te vinden op www.recycleklaar.nl.

Over Platform Ketenoptimalisatie (PKO)
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Verpact (voorheen Afvalfonds Verpakkingen) hebben in 2019 afspraken gemaakt voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval. Deze zijn vastgelegd in de ‘Ketenovereenkomst 2020-2029’. Eén van de gemaakte afspraken is dat de VNG en Verpact samen het Platform Ketenoptimalisatie vormen (PKO). Het PKO monitort en evalueert de afspraken van de Ketenovereenkomst, past periodiek de bijlagen van de overeenkomst aan en stelt het Uitvoerings- en monitoringprotocol (UMP) vast. Besluiten van het PKO zijn bindend voor Verpact, VNG en individuele gemeenten. PKO besluiten en andere relevante informatie voor gemeenten worden gepubliceerd op de website van PKO: platformketenoptimalisatie.nl.