Naast een vaste baan ‘in de e-waste’, ook steeds vaker een opleiding

Foto: het Nederlands e-waste centrum in Apeldoorn

Als je, om wat voor reden dan ook, voor langere tijd niet aan het werk komt is het extra belangrijk om geholpen te worden om weer aan de slag te kunnen. Bij vijf sorteercentra in Nederland werkt Weee Nederland al een aantal jaren op sociale en duurzame wijze hieraan. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten uit de omgeving worden namens producenten ingezameld en aangeleverd op een van deze sorteercentra. Inmiddels werken er 170 mensen op de sorteercentra zoals bij HVC in Dordrecht, het Nederlands e-waste centrum in Apeldoorn en Statice in Beringe. Bij het Recycling Service Centrum Amsterdam én Virol Noord Nederland zijn er naast het werk zelfs verschillende mogelijkheden om een gerichte opleiding te volgen. En het aantal mensen dat deze mogelijkheid benut groeit.

Weee Nederland is vanaf het begin samen met gemeenten en partners gestart met de oprichting van regionale sorteercentra. Hier worden mensen die moeilijk zelfstandig een baan kunnen vinden niet alleen aan werk geholpen, maar ook begeleid om het beste uit zichzelf te halen door een opleiding te volgen. Een van de vijf sorteercentra is het Recycling Service Centrum (RSC) in Amsterdam. Hier worden de grote hoeveelheden afgedankte elektrische apparaten gesorteerd, kabels geknipt en vinden recyclingactiviteiten plaats. Door dit te doen kunnen grondstoffen opnieuw worden ingezet. Het RSC biedt daarbij werk aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. David Jansen van Milieuwerk is verantwoordelijk voor de begeleiding van de medewerkers van het RSC. Hij vertelt: ”Mensen die het niet lukt om een baan te vinden of te houden, willen bijna allemaal het liefste wel gewoon een betaalde baan. Waar het eerder niet lukte, hebben onze mannen nu een reguliere baan. Milieuwerk biedt zelf (via een opleidingscentrum in de buurt) opleidingen aan die mensen nodig hebben op hun werk. Iedereen die wil mag bijvoorbeeld VCA en Heftruck (proberen te) halen.”

Ook bij Virol in Scheemda worden afgedankte elektrische en elektronische apparaten gesorteerd. Anneloes Oldenburger eindverantwoordelijk voor Virol E-waste, vertelt: “Voor deze medewerkers is zekerheid en vertrouwen belangrijk. Binnen Virol E-waste is de E-waste academy opgericht. Virol E-waste is een erkend leerbedrijf. Binnen de E-waste academy worden mensen intern opgeleid met garantie op een baan. Dit betreft vaak mensen die voor een langere tijd niet hebben deelgenomen aan de arbeidsmarkt, waardoor het vaak lastig is om een baan te vinden. Door de samenwerking met alle sorteercentra bieden we mensen een veilige en beschutte werkomgeving. We zorgen ervoor dat mensen het vooral naar hun zin hebben. Wij helpen deze mensen weer om in het ritme te komen en hun volle potentie te benutten. Vanaf 2018 hebben we met veel plezier en enthousiasme 50 medewerkers naar betaald werk opgeleid. Dat maakt niet alleen deze medewerkers blij, maar geeft ons ook een gevoel van trots dat hen dit samen met ons gelukt is.”