Milieuvriendelijke afvalbakken in centrum Haarlem

Het centrum van Haarlem wordt deze week voorzien van een nieuw type afvalbakken ‘de Bigbelly’. Deze moderne elektronische afvalbak heeft een grotere inhoud dan een gewone prullenbak dankzij een perssysteem dat werkt op zonne-energie. Zo wordt het milieu minder belast, omdat het legen van de bak minder vaak nodig is.

De huidige afvalbakken in het centrum van Haarlem zitten regelmatig overvol, met name in het weekend of tijdens evenementen en festivals. Daardoor komt het afval op straat terecht. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden de nieuwe milieuvriendelijke afvalbakken ingezet.

Via speciale software ziet Spaarnelanden hoe vol de afvalbak is. Zo hoeven de bakken alleen te worden geleegd als dat nodig is en dat bespaart tijd en brandstof. De Bigbelly heeft bovendien vijf keer meer capaciteit dan een gewone prullenbak. Daarmee is het een duurzame, efficiënte en intelligente vorm van afvalinzameling.

De nieuwe bakken, 13 in totaal, worden vooralsnog geplaatst langs de drukste route richting het centrum, vanaf het Centraal station via de Kruisweg, Barteljorisstraat en de Grote Houstraat tot aan het Houtplein.

Als de nieuwe afvalbakken succesvol zijn, bestaat de kans dat er meer Bigbelly’s in het straatbeeld van Haarlem verschijnen.