Textiel kent vele vormen en is overal. Het is onmisbaar in ons leven, maar per persoon gooien we jaarlijks 17 kilo textiel weg. Het gaat hier om zo’n 305.000 ton per jaar in Nederland. Daarvan wordt slechts 1% weer omgezet in nieuw textiel. Deze cijfers geven stof tot nadenken en tonen aan dat er iets moet veranderen. Wat is er nodig om de textielketen duurzamer en circulair te maken? En welke kansen biedt dit specifiek voor Rotterdam en de regio?
Het antwoord op deze vragen komt samen in drie inhoudelijke podcasts, ontwikkeld in samenwerking met vier sorteerders uit de regio Rotterdam: Erdotex, Boer Group, TexNL en ReShare, ketenexpert Hilde van Duijn, journaliste Dore van Duivenbode, gemeente Rotterdam en BlueCity.
Resetting Fashion
Ketenexpert Hilde van Duijn doet sinds 2018 onderzoek naar afgedankt textiel wereldwijd en brengt partijen bij elkaar om oplossingen te onderzoeken. Van Duijn: “55% van het afgedankte textiel komt direct bij het huisvuil terecht en wordt verbrand. Het overige textiel vindt zijn weg naar een sorteerbedrijf.” Hilde sprak niet alleen de sorteerders in Nederland maar reisde ook naar het buitenland. De tweedehands textielmarkt is namelijk een wereldwijde markt. “Slechts 5% van het afgedankte textiel is geschikt voor hergebruik op de Nederlandse markt. Het grootste deel belandt in Oost-Europa, Pakistan en Afrikaanse landen zoals Ghana of Kameroen.”
In de driedelige Engelstalige podcast Resetting Fashion duikt journaliste Dore van Duivenbode samen met Simon Smedinga (directeur ReShare), Mert Ozturk (directeur Erdotex), Jorik Boer (directeur Boer Group), Jan-Maarten Zeldenrust (directeur TexNL) en Hilde van Duijn in de wereld van afgedankt textiel om inzicht te geven in de keten, de uitdagingen en de mogelijke oplossingen. De afleveringen Setting the scene, Wasted threads, Weaving new patterns zijn nu te beluisteren op alle podcastkanalen.
Een circulaire textielketen
De hoeveelheid ingezameld textiel zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, maar door de afnemende vraag naar tweedehands textiel wereldwijd in combinatie met de verslechterde kwaliteit van het textiel groeit het aandeel niet-herdraagbaar. Het sorteren van niet-herdraagbaar textiel kost de sorteerders meer dan dat het oplevert. Met de juiste ingrepen kan het sorteren van textiel voor de regio behouden blijven en zou Rotterdam zelfs uit kunnen groeien tot significante grondstoffenleverancier voor een circulaire textielketen. Door investeringen in een nieuwe infrastructuur voor het nasorteren van textiel op basis van vezelsamenstelling kan het niet-herdraagbare textiel tegen concurrerende marktprijzen worden verkocht als grondstof voor vezel-tot-vezel productie. Investeren in nieuwe infrastructuur in een sector met kleine marges en omgeven van grote onzekerheden kan niet van de textielsorteerders alleen verwacht worden. De hele keten is nodig om de textielketen te veranderen. Van ontwerpers, producenten, inzamelaars, sorteerders, overheid tot consumenten. Vier toonaangevende sorteerders uit de regio Rotterdam hebben nu nog een businesscase om textiel in de regio te sorteren maar zien ook dat verandering nodig is en zoeken (samen) actief naar mogelijke oplossingen.
Simon Smedinga: “Design for circularity/sustainability. Producers becoming responsible for design and discarding. So the front matches the end of the chain. Designers should be more mindful of the materials they use. Design for recycling. That excludes certain materials. You need to take into account: reusable as a garment but also as material.”
Jorik Boer: “More information for consumers would be good to understand what sorters do. That makes them better recyclers.”
Mert Ozturk: “A trade ban, forbidding unsorted items to leave the EU, would help. Secondly, some sort of subsidy from the EPR fund, because we can’t have a business case in the long run without help. Because costs are rising and quality of feedstock is decreasing.”
Jan-Maarten Zeldenrust: “Right now we believe in automated sorting. It’ll do a better job than people can in terms of identifying material compositions. New technologies need perfect feedstock material compositions. 100% cotton for instance. Automated sorting can identify this perfectly, people cannot.”
Kansen voor de Rotterdamse regio
Zoals gezegd biedt de enorme textielberg ook kansen voor Rotterdam en de regio. Rotterdam is de grootste textiel import- en exporthaven van Europa. Niet voor niets zitten meer dan de helft van de Nederlandse textielsorteerders in Rotterdam en omgeving. Virpi Heybroek, Strategisch adviseur Textiel bij gemeente Rotterdam: ”Als we het textiel in Rotterdam al goed zouden sorteren op materiaalsoort/vezelsamenstelling, dit vervolgens hier omzetten in vezels voor nieuw textiel, dan kan het deels ook in onze eigen regio weer een bestemming krijgen. Dit levert banen en inkomsten op.” Hilde vult aan: “Op dit moment zijn alleen katoen en wol herbruikbaar en ontbreken de faciliteiten om bijvoorbeeld ook polyester door middel van chemische recycling te kunnen hergebruiken. De techniek is er al, we missen alleen de gelden om dit in Nederland te realiseren. De overheid kan hierin het verschil maken. Onze droom om in Rotterdam een circulaire fabriek te realiseren waar we vele soorten textiel weer tot grondstof kunnen maken, komt na vandaag hopelijk een stapje dichterbij.”
Bouwen aan een circulaire textielketen
Ben je sorteerder, ontwerper, een grote modeketen, investeerder of heb je een bedrijf in deze sector, en wil je de mode-industrie veranderen en helpen een circulaire textielketen in Rotterdam op te bouwen. We maken graag kennis, stuur een mail naar resettingfashion@bluecity.nl