Intergamma ontvangt Wecycle Gouden Bakkie Award

Bouwmarkt beloond voor jarenlange succesvolle inzameling consumentenverlichting

Eric Jan Schipper (Intergamma, tweede van rechts) ontvangt de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van Gied van Hoorn (LightRec, tweede van links) en Raymond Onink (Wecycle, uiterst links). Afbeelding: Wecycle

Intergamma (GAMMA, KARWEI) heeft dit jaar een Gouden Bakkie Award verdiend voor het succesvol inzamelen van consumentenverlichting. De prijs werd in ontvangst genomen op een bijzondere locatie: GAMMA-vestiging Leeuwenstein in Delft. Hier plaatste Wecycle in 2012 de eerste inzamelstraat. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Op dit moment zamelt Intergamma in de 166 GAMMA- en de 136 KARWEI-bouwmarkten bijna 270.000 kilo e-waste per jaar in, waarvan 60.000 kilo lampen en armaturen. Een hoeveelheid die volgens Eric Jan Schipper, manager Compliance Services en Public Affairs, de komende jaren verder zal stijgen.

“Aanvankelijk hadden we alleen inzamelstraten in de GAMMA. Sinds een jaar of drie hebben we ze stapsgewijs ook bij KARWEI uitgerold. Daardoor hebben nu al onze winkels – klein of groot – een inzamelstraat voor e-waste en verlichting. We weten inmiddels dat het even tijd nodig heeft om ‘in te slijten’ bij de consument. Dus ik denk vooral dat we nu pas echt vol op stoom komen”, aldus Schipper.

Voorloper
Volgens Wecycle-directeur Jan Vlak is het meer dan terecht dat Intergamma dit jaar een Gouden Bakkie Award ontvangt, omdat de bouwmarkt de eerste organisatie was die aanhaakte en als ‘launching customer’ de huidige inzamelstraat zelf heeft medeontwikkeld. Vlak: “Intergamma speelt al vele jaren mee op het hoogste inzamelniveau en is een voorloper geweest waar tal van andere winkeliers zich aan hebben kunnen spiegelen. Ze hebben hun zaakjes bovendien perfect op orde. Zo staan klanten nooit voor een volle bak, omdat ze meerdere keren per week en soms zelfs dagelijks worden geleegd.”

Over de Gouden Bakkie Awards
Het doel van de Gouden Bakkie Awards is het belonen van Wecycle-partners voor de inzameling van verlichting en voor hun voorbeeldgedrag, waarmee branchegenoten ook worden gestimuleerd om meer lampen en armaturen in te zamelen. De Award is hiermee een erkenning voor de ontvanger en een aanmoediging voor de sector waarin deze opereert.

Wecycle reikt de Gouden Bakkie Awards uit in opdracht van de Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen verenigd. Zij zijn opdrachtgever aan Wecycle voor de inzameling en recycling van deze producten in de afdankfase.

Optimale recycling 
Wecycle laat energiezuinige lampen en armaturen optimaal recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van C02 vermeden.